Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   DW/ Cum funcţionează obligativitatea vaccinării…

DW Cum funcţionează obligativitatea vaccinării în Austria?

Consiliul Naţional austriac a decis cu o majoritate absolută introducerea vaccinării obligatorii împotriva coronavirusului. Astfel, Austria devine primul stat din UE care impune vaccinul anti-SARS-CoV-2 pentru adulţi, scrie Deutsche Welle.

În final, nu doar aleşii partidelor din coaliţia de guvernământ au decis în favoarea vaccinului obligatoriu, ci şi mulţi membri ai opoziţiei. Social-democraţii, dar şi majoritatea parlamentarilor liberali din Neos au votat în favoarea proiectului de lege. Defintiv împotriva introducerii obligativităţii vaccinării au fost însă reprezentanţii populiştilor de dreapta din FPÖ.

După adoptarea de către Consiliul Naţional, Nationalrat, de la Viena, proiectul urmează să fie supus votului şi în Consiliul Federal, Bundesrat, pe 3 februarie. Obligativitatea vaccinării ar urma să intre în vigoare doar cu o zi mai târziu, adică pe 4 februarie, incluse fiind toate tipurile de vaccin împotriva coronavirusului aprobate în Uniunea Europeană. Scopul guvernului este de a creşte rata vaccinării, care în acest moment este de 75 la sută în Austria. Înăsprirea restricţiilor și introducerea unui lockdown pentru persoanele nevaccinate nu i-au convins pe unii austrieci să se vaccineze de bunăvoie. 

Vaccinare obligatorie pentru toţi cetăţenii?

Obligativitatea vaccinării îi include pe toţi cetăţenii cu domiciliul în Austria, care au împlinit deja vârsta de 18 ani. În primele variante ale proiectului de lege au existat propuneri ca vârsta minimă a celor care vor fi obligatoriu vaccinaţi să fie de 14 ani. Ulterior, s-a renunţat la această prevedere.

Exceptate de la vaccinarea obligatorie, decisă prin noua legislaţie referitoare la combaterea COVID-19, sunt persoanele însărcinate, cele care nu pot fi vaccinate din motive medicale, precum şi cele care nu dezvoltă o reacţie imunitară în urma administrării serului. Dacă vaccinarea nu este indicată din motive medicale, persoanele trebuie să prezinte o dovadă în acest sens. Astfel de dovezi vor fi eliberate doar de către camerele de gardă de specialitate, medicii de la direcţiile de sănătate publică şi epidemiologi.

Sunt cei trecuţi prin boală scuţiţi de vaccinarea obligatorie?

Spre deosebire de Germania, unde statutul de vindecat este valabil 90 de zile, în Austria se consideră că protecţia împotriva unei noi infectări dispare de abia după 180 de zile. În această perioadă, persoanele în cauză sunt scutite de vaccinul obligatoriu. De abia la o lună după expirarea celor 180 de zile, vaccinarea devine obligatorie şi pentru persoanele trecute prin boală.

Câte vaccinări sunt incluse în regimul obligatoriu?

Legea face referire la primul şi la vaccinurile următoare. Schema completă a vaccinării este stabilită prin decret de către Ministerul Sănătăţii. Standardele în vigoare acum prevăd trei doze administrate pentru imunizarea completă.

Va fi vaccinarea obligatorie impusă prin măsuri coercitive?

Nu. Consiliul Naţional a adoptat vaccinarea obligatorie, dar nu şi impunerea unor măsuri coercitive. „Vaccinul protector nu poate fi administrat la comandă sau prin exercitarea unor măsuri coercitive”, se arată în paragraful 1 din textul legii.

Cum se va controla statutul de vaccinat?

Într-o primă fază, toate persoanele domiciliate în Austria vor primi informaţii prin poştă de la direcţiile locale de sănătate, pentru a afla cât mai multe detalii despre vaccinarea obligatorie.

Primele controale ale statutului de vaccinat sunt programate pentru mijlocul lunii martie. Respectarea legii privind vaccinarea obligatorie va fi controlată prin probe aleatorii. În condiţiile în care în Austria nu există obligativitatea legitimării, controalele s-ar putea solda cu transportul personelor care nu se pot identifica la sediul poliţiei pentru a obţine date personale concrete.

În următoarea etapă, se va trece la compararea automatizată a datelor personale cu cele din registrul vaccinării, introdus în Austria în timpul pandemiei. Atunci se vor putea trimite automat şi amenzi către cei care nu respectă legea vaccinării obligatorii.

Cât de mari vor fi amenzile?

Dacă în timpul controalelor sunt constatate contravenţii, poliţia poate aplica amenzi de până la 600 de euro. Dacă persoana în cauză se vaccinează în decurs de două săptămâni de la aplicarea amenzii, aceasta poate fi anulată. În cazul în care amenda este contestată în justiţie, se pot decide noi amenzi de până la 3600 de euro.

Amenda nu poate fi aplicată decât de patru ori în decursul unui an pentru o singură persoană, dacă nu se renunţă, între timp, la vaccinul obligatoriu. Sumele de bani astfel obţinute vor intra în fondurile guvernmentale destinate combaterii coronavirusului.

Sunt pasibili de închisoare cei care opun rezistenţă?

Legea privind introducerea vaccinării obligatorii exclude în mod expres condamnarea la închisoare, cu toate că neplata amenzilor în Austria se poate solda cu privarea de libertate. În articolul 10 al legii privind vaccinarea obligatorie se precizează următoarele: „Dacă se aplică o amendă, aceasta nu va fi urmată de privarea de libertate, în cazul neachitării amenzii”.

Va fi vaccinarea obligatorie acceptată şi în justiţie?

Jurişti faimoşi din Austria nu sunt de părere că legea ar putea fi respinsă în totalitate de către Curtea Constituţională. Este însă posibil ca judecătorii să amendeze anumite paragrafe. Controversată este prevederea referitoare la majorarea amenzii, în cazul în care contravenţiile sunt contestate în justiţie.

Ce măsuri de încurajare sunt prevăzute?

În paralel cu introducerea vaccinării obligatorii, Austria vrea să aplice şi măsuri de încurajare a celor care nu sunt decişi să se imunizeze. Este prevăzută, de exemplu, o loterie a vaccinării. Se vor putea câştiga vouchere în valoare de până la 500 de euro, pentru fiecare doză de ser administrată, voucherele fiind valabile în gastronomie şi comerţ. Administraţiile locale care ajung la o anumită cotă de vaccinare în rândul populaţiei pot beneficia de subvenţii. Pentru aceste măsuri, guvernul de la Viena va aloca nu mai puţin de un miliard de euro. Potrivit unor sondaje recente, aproape două treimi din austrieci sunt în favoarea vaccinării obligatorii.