Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   DW: Cât de bine sunt…

DW: Cât de bine sunt protejate centralele nucleare din Ucraina?

Sursa foto: Anatolii Stepanov/AFP/Getty Images

Potrivit Kievului, datorită sistemelor de apărare aeriană, dronele de atac rusești au fost recent doborâte în apropierea centralei nucleare de la Hmelniţki, scrie Deutsche Welle. Cât de periculoasă este situația?

În noaptea de 25 octombrie, responsabilii ucraineni au raportat doborârea unor drone kamikaze rusești Shahed în apropierea centralei nucleare Hmelniţki, situată în vestul Ucrainei. Căderea de resturi și un val de detonări au provocat pagube semnificative în orașul Netișîn, unde locuiesc angajații centralei. Afectat a fost și orașul Slavuta, aflat în vecinătate. Pagube au fost constatate și la clădirile centralei nucleare în sine. De altfel, instalația însăși a fost probabil ținta dronelor rusești, după cum a afirmat președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Experți de la Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) aflați la centrala nucleară au confirmat două explozii puternice în apropierea unității. Ei au fost informați ulterior că două drone au fost doborâte la o distanță de aproximativ cinci, respectiv 20 de kilometri.

Rafael Grossi, directorul general al AIEA, a explicat pe site-ul instituției că exploziile violente, care au zguduit în acea noapte zona din apropierea centralei, au întrerupt temporar alimentarea cu energie electrică a unor stații de măsurare care monitorizează radiațiile. El dă însă asigurări că exploziile nu au avut niciun efect asupra funcționării centralei ori a conexiunii la rețeaua electrică. Cu toate acestea, unda detonării a avariat ferestrele mai multor clădiri ale centralei.

„Acest incident evidențiază încă o dată incertitudinea securității nucleare din Ucraina, care va dăinui de-a lungul acestui război tragic. Faptul că numeroase ferestre ale amplasamentului au fost distruse arată cât de aproape am fost de un deznodământ grav. Data viitoare s-ar putea să nu mai fim atât de norocoși”, spune Grossi.

Cât de rezistente sunr centralele nucleare

Centralele nucleare sunt cele mai importante instalații de producere a energiei electrice din Ucraina. În consecință, protejarea lor are o importanță strategică. Experții afirmă că sistemul energetic ucrainean cu greu poate funcționa fără energia nucleară toamna și iarna. Prin urmare, reactoarele diferitelor centrale nucleare au fost oprite în vară pentru reparații și repornite înainte de toamnă, cu scopul de a atinge producția maximă în timpul iernii, spune experta în energie nucleară Olha Koșarna. „Din cauză că multe centrale termice au fost distruse iarna trecută, iar până acum ele nu au putut fi repuse pe picioare, nu vom trece iarna fără instalațiile nucleare”, explică ea.

Sursa foto: Reuters

Reactoarele centralei nucleare sunt bine protejate, putând rezista chiar și la prăbușirea pe ele a unui avion de mici dimensiuni, a subliniat Dmitro Humeniuk, șeful departamentului pentru analize de securitate al Centrului Științific și Tehnic de Stat pentru securitate nucleară și radiologică din Ucraina. În opinia sa, resturile rezultate în urma lansării de drone sau rachete nu sunt la fel de periculoase pentru centralele nucleare propriu-zise cum sunt pentru alte infrastructuri energetice care asigură funcționarea centralelor nucleare. Însă orice activitate militară în apropierea instalațiilor nucleare reprezintă un pericol semnificativ, avertizează el.

„Reactorul se află într-un înveliș de protecție și este proiectat să reziste la impacturi externe extreme, cum ar fi tornade, uragane, cutremure și chiar la prăbușirea unui avion ușor și, teoretic, la căderea unor resturi. Întrebarea este ce fel de resturi? De pildă, o bucată dintr-o rachetă rusă Kalibr care nu explodează este considerată pericoloasă pentru siguranța instalației”, spune Humeniuk pentru DW.

Este nevoie de o protecție specială pentru substații

Expertul a amintit că o centrală nucleară nu este formată doar dintr-un reactor. Ea este o instalație complexă formată din sisteme de siguranță și o rețea care, pe de o parte, asigură energia electrică pentru centrala propriu-zisă și, pe de altă parte, transportă la distanță energia electrică produsă. Deteriorările cauzate de căderea de moloz sau de bombardarea liniilor și a substațiilor ar putea duce la o pană de curent în centrala nucleară și ar putea declanșa o situație periculoasă, subliniază Humeniuk.

În special substațiile de înaltă tensiune, prin intermediul cărora energia electrică produsă în centrala nucleară este introdusă în rețeaua interconectată și fără de care o centrală nucleară nu poate funcționa în siguranță, au nevoie de protecție specială – atât împotriva atacurilor directe cu rachete și drone, cât și împotriva căderilor de moloz. Olha Koșarna adaugă la rândul ei că, „atunci când se trage asupra acestor substații, se activează sistemul de protecție de urgență a centralei nucleare. Însă o astfel de oprire de urgență este foarte periculoasă pentru centrale”, spune ea.

Protecție activă și pasivă

Compania de stat „Ukrenergo”, care operează și rețelele energetice din Ucraina, afirmă că încearcă să instituie o protecție pe mai multe niveluri a infrastructurii, în special la stațiile de transformare de înaltă tensiune, de care depinde funcționarea centralelor nucleare. Președintele consiliului de administrație al „Ukrenergo”, Volodimir Kudrizki, spune într-un interviu acordat DW că protecția activă a instalațiilor energetice prin sisteme de apărare aeriană este de departe cea mai importantă.

În același timp este nevoie și de o protecție tehnică pasivă, la mai multe niveluri. Primul nivel, spune Kudrizki, protejează instalația de resturile provenite de la rachete sau drone, al doilea protejează în mod direct de drone iar al treilea, și cel mai complex, oferă protecție în fața impactului rachetelor. „Această protecție pasivă ajută instalațiile noastre să evite deteriorările sau reducerea la minimum a daunelor. Dacă, de pildă, o întreagă substație de înaltă tensiune ar pica, am avea consecințe dintre cele mai grave”, explică el.