Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   După declarațiile lui Erdogan despre…

După declarațiile lui Erdogan despre nerecunoașterea anexării Crimeei, Federația Rusă a găsit putregai și un virus vegetal în fructele și legumele turcești

Serviciul Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară al Federației Ruse (Rosselkhoznadzor) a descoperit dăunători în fructele și legumele turcești, importate în această țară. Mai mult, acest lucru s-a întâmplat la câteva zile după declarațiile de la Ankara despre nerecunoașterea anexării rusești a Crimeei, relatează Hromadske.

Acest lucru a fost anunțat de Rosselkhoznadzor pe 24 septembrie.

Agenția rusă a declarat că în fructele importate din Turcia s-at găsit monilinia fructicola, iar în în tomate s-a depistat tomato brown rugose fruit virus. De asemenea, în legumele turcești a fost găsit un conținut crescut de pesticide.

Rosselkhoznadzor a cerut Direcției Generale de Alimentație și Control din Turcia „să ia măsuri pentru consolidarea controlului și asigurarea siguranței fitosanitare a produselor destinate exportului în Federația Rusă”.

Declarațiile autorității de reglementare ruse au fost făcute pe fondalul refuzului Turciei de a recunoaște rezultatele alegerilor pentru Duma de Stat din Rusia care au avut loc în Crimeea anexată.

Pe 20 septembrie Ministerul de Externe al Turciei a declarat că rezultatele alegerilor parlamentare din Federația Rusă privind votarea în Crimeea „nu au forță legală”. Ministerul a subliniat, de asemenea, politica de nerecunoaștere a anexării ilegale a peninsulei de către Rusia.

Și în timpul discursului său la Adunarea Generală a ONU, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a repetat că Ankara nu recunoaște anexarea Crimeei de către Federația Rusă.

În plus, Erdogan a avut o întâlnire cu Vladimir Zelensky la Adunarea Generală, unde președinții au discutat despre programele de construcție a locuințelor pentru tătarii din Crimeea care au fugit din peninsula ocupată, precum și probleme de cooperare în regiunea Mării Negre.

În același timp, pe 29 septembrie, președintele Turciei și cel al Rusiei urmează să se întâlnească la Sochi. Potrivit lui Erdogan, se planifică discutarea situației din Siria și a problemelor relațiilor bilaterale.

Anterior, Rusia a recurs la restricții privind importurile din diferite țări pentru a exercita presiuni asupra lor. Acest lucru s-a întâmplat, de exemplu, cu programul rus de substituție a importurilor, în cadrul căruia Moscova a interzis importul unui număr de mărfuri din țările UE ca răspuns la sancțiunile din cauza anexării Crimeei și războiului din Donbas.

În 2016 Federația Rusă a interzis importul de legume și fructe turcești după doborârea unui bombardier rus Su-24 la granița siriano-turcă în noiembrie 2015. Și în 2021 a restricționat zborurile turistice către Turcia din cauza cooperării militare a Ankarei cu Kievul.

Material de pe Hromadske