Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Două din cinci școli din…

Două din cinci școli din întreaga lume nu aveau condiții elementare pentru spălarea mâinilor până la pandemia de COVID-19

fotograf: cottonbro

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Fondul Internațional pentru Urgențe ale Copiilor al Națiunilor Unite (UNICEF) au constatat, într-un raport, că în anul 2019, 43% din școlile din întreaga lume nu aveau acces la spații pentru spălarea mâinilor cu apă și săpun – o condiție esențială pentru ca școlile să poată funcționa în siguranță în perioada pandemiei de COVID-19.

„Închiderea școlilor din întreaga lume, de la debutul pandemiei COVID-19 a prezentat o provocare fără precedent pentru educația și bunăstarea copiilor. Trebuie să acordăm prioritate învățării copiilor. Aceasta înseamnă să te asiguri că școlile se vor redeschide – inclusiv cu acces la igiena mâinilor, apă potabilă curată și canalizare sigură”, a menționat Henrietta Fore, directoarea executivă UNICEF.

Potrivit unui raport elaborat de aceste instituții, în jur de 818 milioane de copii nu au condiții elementare de spălare a mâinilor la școlile lor, ceea ce îi supune unui risc crescut de a se infecta cu COVID-19 și cu alte boli transmisibile. Mai mult de o treime dintre acești copii (295 milioane) sunt din Africa sub-sahariană. În țările cele mai puțin dezvoltate, șapte din 10 școli nu au condiții de spălare a mâinilor, iar jumătate dintre școli nu au servicii de apă și canalizare.

Raportul subliniază faptul că guvernele care doresc să controleze răspândirea COVID-19 trebuie să echilibreze nevoia de implementare a măsurilor de sănătate publică în raport cu impacturile sociale și economice asociate măsurilor de blocare.

„Accesul la servicii de apă, igienizare și igienă este esențial pentru prevenirea și controlul eficient al infecțiilor în toate zonele, inclusiv în școli. Trebuie să fie un obiectiv principal al strategiilor guvernamentale pentru redeschiderea în siguranță și funcționarea școlilor în timpul pandemiei globale COVID-19 în curs de desfășurare”, a precizat dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS

Din cei 818 milioane de copii care nu aveau condiții de spălare a mâinilor în școala lor, 355 milioane au mers la școli care aveau instalații cu apă, dar fără săpun, iar 462 milioane la școlile care nu aveau instalații sau apă disponibilă pentru spălarea mâinilor.

Una din trei școli din întreaga lume a avut fie un serviciu limitat de apă potabilă, fie niciun serviciu de apă potabilă în instituție.

Raportul identifică mai multe resurse necesare pentru prevenirea și controlul COVID-19 în școli, inclusiv 10 acțiuni imediate și liste de verificare a siguranței. Acestea se bazează pe măsurile de igienă, utilizarea echipamentelor de protecție personală, curățarea și dezinfectarea, precum și accesul la apă curată, stații de spălare a mâinilor cu săpun și toalete sigure.

În R. Moldova, proximativ 44% din populația țării nu are acces la apă potabilă sigură. Deși, toate orașele și municipiile și peste 65% din localitățile rurale au sisteme centralizate de aprovizionare cu apă potabilă, doar 50 la sută se află în stare tehnică satisfăcătoare, restul necesită reparații capitale sau reconstruire.