Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Directorul unui post TV independent…

Directorul unui post TV independent din Azerbaijan a fost condamnat la șase ani de închisoare

La 15 decembrie, s-a încheiat procesul penal intentat pe numele directorului executiv al televiziunii independente difuzate pe internet Kanal-13, Aziz Orudzhev. Tribunalul de la Baku a pronunțat sentința, astfel, Aziz Orudzhev a fost condamnat la 6 ani de închisoare, informează Meydan TV.

Aziz Orudzhev a fost reținut la 2 mai 2017 împreună cu soția sa, Lamia Cherpanova, cu care lucra împreună la același canal TV. Au fost duși la secția de poliție din regiunea Nasimi din Baku, de unde Cherpanova a fost eliberată mai târziu. Aziz Orudzhev a fost arestat în aceeași zi, fiind acuzat că ar fi opus rezistență unui ofițer de poliție și a primit 30 de zile de arest administrativ. Mai târziu, poliția a anunțat că Orudzhev are trăsături asemănătoare cu un bărbat anunțat în urmărire internațională.

„Potrivit poliției, Orudzhev are trăsături asemănătoare cu un anume Faig Jabbarov anunțat în căutare în 2015. În același timp, jurnalistul nu ar fi vrut să se supună cerințelor poliției. Am văzut o fotografie a acestui Jabbarov, care nu are nimic în comun cu Aziz Orudzhev. Era clar că acesta a fost un simplu motiv de a-l reține. În baza acestor motive inventate, jurnalistul a primit 30 de zile de arest administrativ. Este o absurditate că oamenii sunt deținuți în mod nejustificat, iar în loc să-și ceară scuze, organele de drept îi arestează pe un termen de 30 de zile”, declara atunci avocatul lui Orudzhev, Elchin Sadigov.

Peste puțin timp, Orudzhev a primit deja patru luni de arest.

Potrivit procurorului, frații Anar și Aziz Orudzhev (Anar Orudzhev, fondatorul postuluiTV Kanal-13, care acum locuiește în Germania) au încălcat Legea privind granturile.

„Ei au încasat sume mari prin retragerea banilor din contul Centrului de Investigații jurnalistice în Caucaz. În același timp, în urma expertizei a fost demonstrat faptul că nu au fost plătite impozite pentru sumele încasate. În plus, o sumă de peste 35.000 de manați a fost transferată în contul personal al inculpatului, sumă pentru care, de asemenea, nu au fost achitate impozite”, a declarat procurorul pe caz.

Orudzhev pledează nevinovat. Într-o declarație publicată de Kanal-13, arestarea directorului executiv este privită ca o presiune asupra postului TV, în legătură cu „politica editorială menită să asigure un pluralism larg de opinii în societate”.

Internet TV Kanal-13 funcționează din 10 octombrie 2008. Fondatorul, Anar Orudzhev, se află în prezent  în Germania, în cadrul unui program  educațional.

 

Sursa: Meydan TV