Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Directorul executiv al companiei ruse…

Directorul executiv al companiei ruse de securitate cibernetică, Group IB, arestat și acuzat de trădare de stat

Foto: Reuters

Directorul executiv al companiei de securitate cibernetică Group IB din Rusia, Ilya Sachkov, a fost arestat la Moscova sub suspiciunea de trădare a statului și va rămâne în arest timp de două luni, a anunțat un tribunal rus, relatează Reuters.

Ilya Sachkov, în vârstă de 35 de ani, care a fondat Grupul IB, una dintre cele mai proeminente firme de securitate cibernetică din Rusia, a fost arestată marți, transmite canalul TV RTVI, în timp ce ofițerii de ordine efectuează percheziții la birourile companiei din Moscova.

Agenția de știri de stat TASS a citat o sursă de securitate nenumită, declarând că Sachkov a fost acuzat că a lucrat cu servicii de informații străine nespecificate și că a trădat interesele naționale ale Rusiei. El a negat ambele acuzații, a spus acesta.

Într-o declarație emisă, Grupul IB a menționat că este sigur că Sachkov este nevinovat, dar că nu este în măsură să comenteze mai departe asupra lor.

Curtea districtuală Lefortovo din Moscova a decis ca Sachkov să fie plasat în arest pentru două luni. Trădarea de stat se pedepsește cu până la 20 de ani de închisoare. Detaliile unor astfel de cazuri rareori ies la iveală în totalitate din cauza naturii lor clasificate.

Global IB se concentrează pe investigarea infracțiunilor de înaltă tehnologie și a fraudei online, cu o bază globală de clienți care include bănci, companii energetice, firme de telecomunicații și Interpol. Mai multe percheziții au avut loc miercuri la birourile din Sankt Petersburg ale Grupului IB și ale altor companii nenumite, a declarat agenția de știri RIA.

Sachkov este o figură bine cunoscută în sectoarele afacerilor și IT și s-a întâlnit, de asemenea, cu președintele Vladimir Putin cel puțin o dată. El este ultimul dintr-o serie lungă de oameni, inclusiv oameni de știință, soldați, oficiali și un fost jurnalist, care a fost acuzat de trădare în ultimii ani.

Boris Titov, comisarul prezidențial pentru drepturile antreprenorilor, a cerut anchetatorilor să dezvăluie informații despre cazul împotriva lui Sachkov. Kremlinul a respins ideea că acest caz ar putea afecta climatul de afaceri al Rusiei în timpul unei conferințe telefonice și a spus că este legat de trădarea statului, nu de afaceri.

Grupul IB a declarat că perchezițiile de la birourile sale au început marți dimineață, oficialii de aplicare a legii plecând în aceeași seară. Acesta a spus că nu are informații despre motivele pentru care au fost efectuate perchezițiile. Postul TV RTVI a declarat că Sachkov a fost reținut marți, citând o sursă a forțelor de ordine.

Un corespondent RTVI a raportat, de asemenea, că bărbații trăgeau lucruri din biroul Grupului IB într-o dubă parcată afară. Grupul IB a declarat că toate serviciile funcționează în continuare în mod normal și că securitatea datelor clienților este asigurată de infrastructura distribuită geografic a companiei.