Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Departamentul de Stat al SUA…

Departamentul de Stat al SUA a anunțat noi sancțiuni împotriva liderului cecen, Ramzan Kadyrov

Au fost impuse sancțiuni împotriva lui Ramzan Kadyrov și a familiei sale în legătură cu încălcarea drepturilor omului în Cecenia, a declarat, pe 20 iulie, Departamentul de Stat al SUA, scrie kavkaz-uzel.eu.

„Nodul caucazian” a scris anterior că, pe 20 decembrie 2017, Departamentul Trezoreriei SUA l-a inclus pe Ramzan Kadîrov pe lista celor sancționați, numindu-l responsabil pentru executări extrajudiciare, tortură și alte încălcări ale drepturilor omului în Cecenia.

În martie 2019, comisia relevantă a Congresului SUA a aprobat o rezoluție prin care se solicită o investigație privind asasinarea lui Boris Nemțov și introducerea de sancțiuni împotriva celor implicați. Pe 10 decembrie, Statele Unite au extins sancțiunile asupra Ministerului Afacerilor Interne pentru Grozny, Aslan Iraskhanov, considerându-l implicat în încălcări grave ale drepturilor omului, inclusiv în execuții extrajudiciare. În mai, contul de Instagram folosit de Ramzan Kadîrov a fost șters din cauza sancțiunilor americane.

Departamentul de Stat a anunțat, pe 20 iulie, noi sancțiuni împotriva lui Ramzan Kadyrov. Sancțiunile sunt legate de faptul că șeful Ceceniei a comis „încălcări grave ale drepturilor omului în republică”, rezultă dintr-un mesaj publicat pe site-ul Departamentului de Stat al SUA.

„Departamentul dispune de informații fiabile extinse că Kadîrov este responsabil pentru numeroase încălcări grave ale drepturilor omului comise în urmă cu mai bine de zece ani, inclusiv tortură și execuții extrajudiciare”, se spune în comunicat.

Sancțiunile se răsfrâng și asupra soției șefului Ceceniei, Medni Kadîrova, și a celor două fiice ale sale, Aishat și Khadizhat Kadîrov. „Vom încuraja țările cu gândire similară să ia măsuri similare”, a declarat Departamentul de Stat al SUA într-un comunicat.