Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   „Demersul anticorupţie al României ajunge…

„Demersul anticorupţie al României ajunge până la elite”

„România pare să devină în sfârşit serioasă în combaterea crimei organizate, la opt ani de la aderarea la UE şi la 13 ani de la înfiinţarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie”, comentează BBC News Online, într-un material despre recentele acţiuni ale Direcţiei Naţionale Anticorupţie, care „au ajuns până la vârful politicii româneşti”.

„România este pe calea cea bună şi trebuie să o continue”, a declarat Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, comentând ultimele informaţii din România cu privire la combaterea corupţiei. „Combaterea corupţiei rămâne cea mai mare provocare şi principala pioritate”, a adăugat el.

Mecanismul de Cooperare şi Verificare a fost înfiinţat în 2007 pentru monitorizarea reformei judiciare şi a luptei împotriva corupţiei în Românie şi Bulgaria. Informaţiile pozitive sunt cruciale pentru ca România să fie primită în Schengen.

Doar anul trecut, 1.138 de figuri publice, inclusiv politicieni de rang înalt, oameni de afaceri, judecători şi procurori au fost condamnaţi de DNA.

O condamnare tipică a DNA a fost cea a Monicăi Ridzi, în vârstă de 37 de ani, fost ministru al Sporturilor şi Tineretului. Ea a fost condamnată la cinci ani de închisoare pentru că a abuzat de funcţie cheltuind 800.000 de dolari din banii statului pentru concerte la preţuri exagerate, folosind companiile ei favorite. Beneficiile ar fi fost împărţite între ea şi partid.

Chiar şi favorita fostului preşedinte Traian Băsescu, Elena Udrea, se află sub investigaţia DNA. Udrea, fost ministru al Turismului şi fost candidat la alegerile prezidenţiale, în prezent parlamentar, a fost arestată săptămâna trecută.

Ultimele ţinte ale DNA includ rudele premierului social-democrat Victor Ponta – mama, sora şi cumnatul acestuia, mai scrie BBC.

Sursa: Mediafax