Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Declarațiile președintelui României, înaintea participării…

Declarațiile președintelui României, înaintea participării la reuniunea Consiliului European: „R. Moldova se confruntă cu amenințări hibride fără precedent. Este esențial să o sprijinim”

În declarațiile de presă susținute joi, 21 martie, înaintea participării la reuniunea Consiliului European, președintele României, Klaus Iohannis a reiterat sprijinul României pentru Ucraina și R. Moldova.

Președintele Iohannis a menționat că „România va continua să acorde asistență Ucrainei pe toate dimensiunile, îndeosebi pe palier umanitar, militar și în ceea ce privește tranzitul cerealelor ucrainene, sau, în sens mai larg, a produselor agricole”.

„Menținerea sprijinului european rămâne fundamentală și pentru R. Moldova. R. Moldova este cel mai afectat stat de agresiunea Rusiei, după Ucraina, evident. Din vecinătatea noastră, problemele se acumulează foarte mai mult în Moldova.

Voi evidenția faptul că R. Moldova traversează o perioadă pre-electorală complexă și se confruntă cu amenințări hibride, chiar fără precedent. Și este esențial să o sprijinim. Siguranța R. Moldova înseamnă siguranța spațiului european. În ceea ce privește politica de extindere a Uniunii, voi susține adoptarea cât mai curând a cadrelor de negociere cu Ucraina și R. Moldova, precum și organizarea primelor Conferințe Interguvernamentale politice cu ambele state”, a declarat președintele României.

Întrebat de jurnaliști dacă „ar putea să apară probleme în legătură cu cadrul de negociere cu Ucraina și R. Moldova”, Klaus Iohannis a menționat că „în ce privește discuția generală cu începerea negocierilor pentru Ucraina și Moldova, nu văd probleme de fond, dar văd posibile probleme de formă, fiindcă există o ambiție de a începe foarte repede. Pe de altă parte, cred că vor fi voci care nu ar agrea o grabă ieșită din comun și cred că pe termene mai degrabă vom avea o discuție decât pe fond. Fondul a fost agreat și toți sunt de acord”.