Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Curtea de Apel București dă…

Curtea de Apel București dă dreptate DNA în dosarul de evaziune Hexi Pharma

Tribunalul București a constatat, pe 12 august, „nulitatea absolută a tuturor actelor de urmărire penală şi a probelor administrate de Direcția Națională Anticorupție” într-un dosar de evaziune fiscală de două milioane de euro, iar DNA a făcut recurs. Curtea de Apel a desființat azi această decizie, scrie Libertatea.

Cazul Hexi Pharma a fost urmărit de procurori pe două piste.  

  1. Partea de falsificare a dezinfectanților de către Hexi Pharma a fost preluată de Parchetul General și s-au născut capetele de acuzare înșelăciune, dintre care șapte fapte având consecințe deosebit de grave, uz de fals, fals în înscrisuri și participație improprie la infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor. S-au dat verdicte de vinovăție în primă instanță, apelul se judecă de 2 ani și jumătate. Următorul termen este pe 19 decembrie.  
  2. Partea de evaziune fiscală a firmei Hexi Pharma a fost anchetată de către DNA. Articolul de față se referă la acest dosar, numit de presă Hexi Pharma

Pe 12 august 2021, procurorii DNA au făcut apel după ce judecătorii au constatat „nulitatea absolută a tuturor actelor de urmărire penală şi a probelor administrate de Direcția Națională Anticorupție” într-un dosar de evaziune fiscală de două milioane de euro. Decizia de azi conduce la continuarea procesului.

Ce înseamnă Hexi Pharma 2

Acum 3 ani, DNA îi trimitea în judecată pe Miron Panaitescu, fost administrator în grupul Hexi, și alt administrator de firmă, Attila Erdei, pentru evaziune fiscală în formă continuată. 

„În perioada 2012 – 2016, societatea S.C. Hexi Pharma CO S.R.L. a evidențiat în actele contabile operațiuni fictive de achiziții de servicii și cheltuieli fictive care nu au avut la bază operațiuni reale în scopul diminuării impozitului pe profit datorat bugetului de stat și respectiv a deducerii în mod nelegal a TVA de plată” – comunicat DNA din 3 decembrie 2018. 

Procurorii spuneau că Panaitescu și Dan Condrea, patronul Hexi Pharma, ar fi făcut contracte fictive prin off-shore-urile ultimului, toate din Cipru. ANAF se constituise parte civilă pentru a recupera peste 9 milioane de lei.