Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Cum lucrează propaganda rusă, sau…

Cum lucrează propaganda rusă, sau cum un văcar agramat a fost făcut criminal de război

În Federația Rusă are loc un proces care relevă nivelul propagandei ruseşti, ce ţine de evenimentele din Ucraina. Activiştii ONG-ului „Open Russia” au dezvăluit cazul unui văcar din Ucraina făcut de serviciile secrete şi de televiziunile ruse criminal de război.

Este vorba despre Serghei Litvinov, un locuitor al satului Rasţvet, din regiunea Lugansk, Ucraina, care se află la hotar cu F. Rusă. Litvinov este reţinut din august 2014 de forţele de ordine ruseşti şi învinuit că „aflându-se în cârdăşie cu V. Milasckin, luptător din batalionul ucrainean ”Dnepr-1” şi cu alţi membri neidentificaţi al acestui batalion, din motive de ură politică, în pofida Convenţiei de la Geneva, ce are scopul de a proteja civilii în timpul conflictelor armate, a tras din automatul din dotare de tip Kalaşnikov mai mult de 30 de gloanţe în mai mult de 30 de bărbaţi civili neidentificaţi, care în urma rănilor au decedat.”

Aceste rânduri care par o glumă de prost gust, fac parte din dosarul în care Serghei Litvinov este învinuit că ar fi făptuitorul mai multor crime de război care au fost comandate şi organizate de Arsen Avakov, ministrul Afaceriilor Interne ucrainene, de Igor Kolomoiski fostul guvernator al regiunii Dnepropetrovsk şi comandantul batalionului „Dnepr-1”, N. Berioza. Este vorba despre un dosar cunoscut şi din care anterior făcea parte şi Nadajda Savcenko, pilot ucrainean răpit şi învinuit de forţele ruse de crime de război.

Totodată, Litvinov este învinuit de de anchetatorii ruşi că ar fi violat cel puţin 9 femei şi o fetiţă de 12 ani, de asemenea neidentificate.
openrussia
Despre această istorie „terifiantă” presă rusă a aflat în octombrie 2014, când organele de forţă de la Moscova au făcut publice materialele despre un “un militar din batalionul Dnepr învinuit pentru crime de război adus în capitala rusă pentru expertiza psihiatrică”. Apoi posturile publice ruse de televiziune au preluat şi răspândit ştirea despre voluntarul ucrainean, criminal de război, material apărută în mai multe buletine de ştiri, iar apoi preluată şi în programele analitice şi informaţionale. În ştiri au fost folosite imaginile video în care Litvinov recunoştea crimele făcute.

Durerea de măsele l-a adus pe mâna FSB-ului

Dedesubturile acestui dosar penal sunt însă năucitoare. Serghei a povestit ambasadorului ucrainean de la Moscova, cum s-au întâmplat de fapt lucrurile. Bărbatul afirmă că a ajuns întâmplător în F. Rusă, din cauza unei măsele bolnave, mai bine zis a unei complicaţii medicale. Acesta a fost transportat într-un spital din satul Tarasovka, regiunea Rostov pe Don, ce se află pe teritoriul rusesc, fapt practicat des în această zonă frontalieră din lipsa spitalelor. Acolo, acesta a fost spitalizat în acelaşi salon împreună cu mai mulţi combatanţi pro-ruşi. La două zile de la aflare în spital, Litvinov care sărbătorea cu militanţii ruşi şi votcă, a fost vizitat de agenţii FSB-ului local, care l-au dus în pădure şi l-ar fi maltratat, impunându-l să se autodenunţe. Ulterior bărbatul a declarat că şi anchetatorii din Moscova l-au torturat, iar în faţa judecătorilor din Moscova a declarat că a dat mărturiile sub presiune fizică şi psihică.

Ulterior, Litvinov a făcut aceleaşi declaraţii şi jurnaliștilor ziarului de investigaţii din Moscova, Novaia Gazeta, care au relatat acest caz straniu.

Mai mult, acesta afirmă că nu a făcut armata, că nu ar avea terminată nici şcoala şi nu a luat parte în conflict, ci lucra un simplu văcar în satul său natal. Faptul a fost confirmat de oficialii ucraineni, care într-un răspuns oficial au declarat că Litvinov nu a luat parte la lupte şi nici nu risca să fie înrolat.

Când activiştii ruşi au contactat-o telefonic pe soţia sa, aceasta a confirmat că „Serghei nu a terminat nici cinci clase şi lucra când tractorist, când văcar sau muncitor cu ziua prin sat. Eu nu am ştiut ce s-a întâmplat, în sat mi-au spus că l-au închis, iar apoi am văzut de la televizor de ce este învinuit. El nici nu poate scrie, de citit mai citeşte, dar de scris nu. Las să vină reporterii voştri la noi în sat să se convingă că el în viaţa lui nu a ieşit din el şi nici nu a supărat pe nimeni. Când era nevoie de ceva acte eu plecam cu el. Tot satul îl aşteptă, iar fetiţa noastră va împlini la vară 14 ani”, a declarat Elena Litvinova, soţia bărbatului.

Litvinov, este deţinut acum într-un penitenciar din Moscova, iar ancheta asupra sa continuă. Activiştii moscoviţi îl ajută pe bărbat cu bani şi haine, iar un reputat avocat rus s-a oferit să-l apere.
Avocatul Victor Patruşkin a declarat deja pentru jurnaliştii ruşi că expertiza psihiatrică ar exclude posibilitatea că „criminalul de război” ar avea dereglări psihice ce l-ar fi putut face să violeze femeile şi copii. Mai mult, avocatul susţine că „nu există nicio dovadă că aceste persoane omorâte şi femei violate ar fi existat în realitate. Există acest autodenunţ dement pe care Litvinov l-a semnat şi atât”, susţine avocatul bărbatului.

Amintim că forţele ruseşti continuă s-o deţină ostatică pe Nadejda Savcenko, pilot ucrainean răpit de rebelii proruşi de pe teritoriul ucrainean şi judecată la Moscova pentru participarea la omorul a doi jurnalişti ruşi.

sursa foto: openrussia.org