Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Criza din Ucraina. Declarațiile lui…

Criza din Ucraina. Declarațiile lui Macron după ce a vorbit cu Putin la o cină de 5 ore, care a inclus carne de reni cu cartofi dulci și mure. „Vreți să lupte Franța cu Rusia?” a întrebat Putin reporterii francezi. „Asta se va întâmpla. Și nu vor fi câștigători”

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că zilele următoare vor fi cruciale pentru atenuarea conflictului cu Ucraina, după o întâlnire cu Vladimir Putin din Rusia, transmite BBC.

Putin a sugerat că au fost înregistrate progrese în timpul primului său summit de la Moscova cu un lider occidental, de când trupele ruse s-au adunat la granițele Ucrainei. Moscova a negat orice plan de invadare.

Cu toate acestea, puterile occidentale au devenit din ce în ce mai preocupate de posibilitatea unui conflict.

Oficialii americani au declarat duminică că Rusia a adunat 70% din forțele militare necesare pentru o invazie la scară largă.

Luni, în urma unei întâlniri cu cancelarul german Olaf Scholz la Washington, președintele american Joe Biden a amenințat că va închide un gazoduct rusesc cheie către Germania dacă Moscova invadează Ucraina.

Premierul britanic Boris Johnson și-a exprimat, de asemenea, sprijinul pentru impunerea noilor sancțiuni. El a adăugat că Regatul Unit ia în considerare desfășurarea în regiune a luptătorilor Royal Air Force (RAF) și a navelor de război ale Royal Navy, scrie marți ziarul The Times.

Țările occidentale au respins deja o serie de cereri ale Moscovei, inclusiv ca alianța de apărare NATO să excludă faptul ca Ucraina să devină membră și să-și reducă prezența militară în Europa de Est.

Ei au sugerat în schimb alte domenii de negociere, de exemplu discuții privind reducerea armamentului nuclear.

Macron, care a vorbit cu Putin la o cină de cinci ore, care a inclus reni cu cartofi dulci și mure, a declarat reporterilor că zilele următoare vor fi „decisive” și „necesită discuții intense pe care le vom continua împreună”.

Președintele rus a spus că unele dintre propunerile președintelui francez Macron „ar putea sta la baza unor pași comuni suplimentari”, afirmând că „probabil este încă prea devreme pentru a vorbi despre acestea”.

Cei doi vor vorbi din nou după ce președintele francez va călători marți la Kiev pentru a se întâlni cu președintele ucrainean Volodymyr Zelensky.

Putin a repetat ulterior avertismentele anterioare că, dacă Ucraina se alătură alianței militare occidentale NATO și încearcă să recupereze Crimeea – pe care Rusia a anexat-o acum opt ani – prin forță, Europa ar putea fi absorbită într-un conflict major.

„Vrei să lupte Franța cu Rusia?” a întrebat el reporterii francezi. „Asta se va întâmpla. Și nu vor fi câștigători.”

La Washington, cancelarul Scholz le-a spus reporterilor că este important ca „Rusia să înțeleagă că s-ar putea întâmpla mult mai multe decât au calculat ei înșiși”, potrivit agenției de știri AP.

Scholz – la prima sa călătorie la Washington de când a devenit cancelar și criticat pentru răspunsul său la criza din Ucraina – a adăugat că SUA și Germania sunt „absolut unite” în ceea ce privește sancțiunile împotriva Rusiei în cazul în care aceasta invadează Ucraina, spunând că „vom face același lucru. Pași și vor fi foarte, foarte grei pentru Rusia”.

Cu toate acestea, cancelarul german a fost mai ambiguu cu privire la Nord Stream 2, în timp ce președintele american Biden, care a spus că SUA „vor pune capăt” controversatului gazoduct – care va dubla exporturile de gaze ale Moscovei către Germania – „dacă Rusia invadează”.