Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Consilierul președintelui american pentru securitatea…

Consilierul președintelui american pentru securitatea energetică globală susține că liderul de la Kremlin se apropie de utilizarea gazelor naturale ca armă politică în criza energetică a Europei

Consilierul preşedintelui american Joe Biden pentru securitatea energetică globală, Amos Hochstein, a declarat luni că preşedintele rus Vladimir Putin se apropie de utilizarea gazelor naturale ca armă politică în criza energetică a Europei, dacă reţine exporturile de carburant către continent, transmite Reuters.

„Cred că ne apropiem de această linie, dacă Rusia are într-adevăr gaze de furnizat şi alege să nu facă acest lucru şi o va face doar dacă Europa va accepta alte cereri care nu au nicio legătură”, a declarat reporterilor Amos Hochstein, consilierul lui Biden, întrebat fiind dacă Putin foloseşte gazele ca o armă.

Hochstein a spus că preţurile gazelor naturale în Europa au crescut nu doar din cauza evenimentelor din regiune, ci şi din cauza unui sezon secetos în China, care a redus producţia de hidroenergie şi a crescut concurenţa globală pentru gaze naturale.

Cu toate acestea, în timp ce o serie de factori au condus la criza gazelor europene, Rusia este cel mai bine plasată pentru a veni în ajutorul Europei, a spus el.

„Nu există nicio îndoială în mintea mea, iar (Agenţia Internaţională pentru Energie) ea însăşi a validat că singurul furnizor care poate face cu adevărat o mare diferenţă pentru securitatea energetică europeană în acest moment, pentru această iarnă, este Rusia”, a spus Hochstein.

Aprobarile din Germania și Comisia Europeană pentru Nord Stream 2 vor dura probabil până în martie, așa că dacă Rusia spune că poate crește rapid fluxul de gaz prin Nord Stream 2, ar trebui să poată face acest lucru acum prin conductele existente, a menționat Hochstein.

Iuri Vitrenko, şeful companiei energetice de stat a Ucrainei Naftogaz, a declarat în această lună că Rusia încearcă să şantajeze Europa pentru a-şi certifica gazoductul Nord Stream 2, menţinând aprovizionarea cu combustibil la un nivel scăzut.

Conducta, la care Washingtonul se opune pentru că ocoleşte Ucraina, este terminată, dar are nevoie de aprobări din partea autorităţii de reglementare din Germania pentru a începe să livreze gaze ruseşti sub Marea Baltică către Europa.