Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Consecințele războiului Rusiei contra Ucrainei,…

Consecințele războiului Rusiei contra Ucrainei, discutate de șefa statului cu prim-ministrul Japoniei

Președinta Maia Sandu a discutat sâmbătă, 3 decembrie, cu prim-ministrul Japoniei, Fumio Kishida, despre consecințele războiului Rusiei contra Ucrainei pentru R. Moldova, inclusiv despre criza energetică cu care se confruntă țara.

În acest context, potrivit unui comunicat al Președinției, șefa statului a menționat că autoritățile de la Chișinău sunt interesate de dezvoltarea inițiativelor comune care să ajute R. Moldova să accelereze asigurarea securității energetice.

Totodată, șefa statului a mulțumit premierului Kishida pentru asistența de dezvoltare, de care R. Moldova beneficiază de mulți ani din partea Guvernului de la Tokyo. La fel, potrivit comunicatului, președinta și-a exprimat recunoștința pentru asistența care „ne ajută să îmbunătățim calitatea serviciilor publice, inclusiv în sănătate, să creștem performanța sectorului agricol și să dezvoltăm economia”.

„De exemplu, în acest an, primim asistență pentru procurarea echipamentelor pentru stingerea incendiilor – 19 autospeciale in valoare de 12 milioane de euro. De asemenea, din banii Japoniei urmează să fie achiziționate echipamente performante, în sumă de circa 8 milioane de euro, care vor ajunge la cinci spitale mari din țară: Institutul de Medicină Urgentă, Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, Institutul Mamei și Copilului, Institutul Oncologic și Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”. Recent, am primit un lot de echipamente medicale, în valoare de circa 1,3 milioane de euro, pentru laboratoarele din gestiunea Agenției Naționale de Sănătate Publică”, a menționat președinta Maia Sandu.

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, efectuează în perioada 1-3 decembrie o vizită la Tokyo, unde participă la conferința Adunării Internaționale a Femeilor (WAW).

În perioada 5-7 decembrie, lidera de la Chișinău se va afla la Washington, unde va participa la Conferința Internațională Anticorupție, în cadrul Summitului pentru Democrație. De asemenea, președinta Maia Sandu va avea întrevederi bilaterale și se va întâlni cu reprezentanții diasporei moldovenești din Statele Unite.