Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Concluziile OSCE despre desfășurarea alegerilor…

Concluziile OSCE despre desfășurarea alegerilor prezidențiale din Ucraina

Alegerile prezidenţiale din Ucraina, care au avut loc duminică, 31 martie, s-au derulat în conformitate cu normele democratice, anunţă Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

Observatorii Misiunii OSCE susțin că primul tur al alegerilor prezidențiale din Ucraina, câștigat de actorul de comedie Volodimir Zelenski, a fost în general „competitiv” și „bine organizat”. Coordonatorul OSCE, Ikka Kanerva, a calificat regretabil faptul că Ucraina „a fost nevoită” să interzică accesul observatorilor electorali din Rusia, țară membră a OSCE, din cauza situaţiei de conflict din estul țării. Kanerva a adăugat însă că absența observatorilor ruși nu modifică verdictul general pozitiv al OSCE asupra alegerilor ucrainene.

Aceste alegeri au pus bazele unei viitoare runde vibrante. Sper că rezultatele vor încuraja Ucraina să continue pe drumul său de dezvoltare democratică, în pace și în siguranță, în cadrul frontierelor recunoscute pe plan internațional în comunitatea noastră de valori europene”, a declarat Ilkka Kanerva.

Alegerile din Ucraina s-au desfășurat în contextul conflictelor armate și al anexării ilegale a Peninsulei Crimeea de către Federația Rusă. Ca urmare, alegerile nu au putut fi organizate în Crimeea și în anumite părți ale regiunilor Donetsk și Luhansk.

„Ucrainenii și-au demonstrat angajamentul ferm față de valorile democratice și euro-atlantice. Am văzut entuziasmul cetățenilor de toate vârstele care participă la procesul electoral într-un număr impresionant. Cu toate acestea, regret cu sinceritate că nu toţi cetăţenii ucraineni au putut vota, pentru că Rusia a anexat ilegal Crimeea şi îşi continuă agresiunea militară în estul Ucrainei”, a spus Michal Szczerba, reprezentant al Adunarii Parlamentare a NATO.

În acelaşi context, OSCE, susţine că între concurenți nu a existat o adevărată dezbatere politică. Majoritatea celor 39 de candidați nu au desfășurat niciun fel de activități de campanie electorală, punând la îndoială intenția lor de a concura cu adevărat în alegeri. Pe de altă parte, Președintele în exercițiu Petro Poroșenko și Iulia Timoșenko au fost cei mai activi. 

Totodată, observatorii au depistat lacune în legi, iar acestea şi-au pus amprenta în timpul campaniei electorale.

„Am fost aici timp de opt săptămâni, analizând toate aspectele alegerilor. Există lacune în legi, iar acestea nu trebuie abuzate. Constituția garantează libertatea de exprimare și interzice cenzura. Cu toate acestea, guvernul a introdus o serie de măsuri restrictive care afectează activitățile presei și ale jurnaliștilor, invocând amenințări la adresa securității naționale”, a declarat ambasadorul Peter Tejler, șeful misiunii de observare a alegerilor din cadrul Biroului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului.

Până la această oră, după procesarea a 99,29% dintre procesele verbale pentru alegerile prezidențiale în Ucraina, actorul umorist, Volodimir Zelenski, a obținut cele mai multe voturi – 30,22%. Petro Poroșenko se plasează pe locul doi cu 15,93%. Pe locul trei, cu 13,40%, figurează fostul premier, Iulia Timoșenko.