Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Compania Energoatom susține că există…

Compania Energoatom susține că există riscul de scurgeri radioactive de la centrala nucleară de la Zaporojie, după atacul rușilor. UE condamnă „violarea iresponsabilă” a regulilor de securitate nucleară de către Rusia

Compania ucraineană de stat Energoatom anunță că în urma atacului cu rachete din apropierea centralei de la Zaporojie, există un risc serios privind funcționarea în siguranță a centralei și chiar riscul unor scurgeri radioactive. Potrivit companiei Energoatom, atacurile rusești din 5 august au dus la oprirea uneia dintre unitățile funcționale și la activarea unei protecții de urgență a altei unități.

„În urma bombardamentelor, stația de azot-oxigen și clădirea auxiliară comună au fost grav avariate. Există încă riscuri de scurgere de hidrogen și pulverizare radioactivă, iar pericolul de incendiu este, de asemenea, mare”, a transmis sâmbătă Energoatom.

Astfel, în acest moment, centrala de la Zaporojie funcționează cu riscul încălcării standardelor de siguranță împotriva radiațiilor și la incendiu.

„Personalul ucrainean al centralei continuă să lucreze la fața locului pentru a asigura securitatea nucleară și de radiații, precum și pentru a elimina consecințele daunelor.

Centrala este încă ocupată și controlată de armata rusă. Având în vedere că acțiunile invadatorilor nu pot fi prevăzute, amenințarea la adresa securității fizice a stației rămâne. Centrala din Zaporojie continuă să opereze și să producă energie electrică pentru nevoile sistemului energetic al Ucrainei”, se arată în comunicatul companiei ucrainene de stat Energoatom.

Șeful biroului președintelui Ucrainei ,Andrei Ermak, a catalogat ceea ce se întâmplă la centrala nucleară Zaporojie drept terorism nuclear din partea Rusiei.

„Întreaga industrie nucleară a Federației Ruse ar trebui să fie sancționată, iar Rusia însăși ar trebui să fie pe lista țărilor care sponsorizează terorismul”, a scris oficialul într-un mesaj pe Twitter.

Șeful diplomației europene Josep Borell a declarat sâmbătă că Uniunea Europeană condamnă „violarea iresponsabilă” a regulilor de securitate nucleară de către Rusia cu activităţi militare desfăşurate în jurul centralei ucrainene de la Zaporojie.

„UE condamnă activităţile militare ale Rusiei în jurul centralei nucleare din Zaporojie. Aceasta este o violare gravă şi iresponsabilă a regulilor de securitate nucleară şi un nou exemplu de nerespectare de către Rusia a normelor internaţionale”, a acuzat el într-un mesaj pe contul său de Twitter.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri că Rusia trebuie să răspundă pentru „actul terorist” de la centrala nucleară ucraineană din Zaporojie, care a fost ţinta unor lovituri pentru care Kievul şi Moscova se acuză reciproc, deşi Moscova controlează acest teritoriu de la începutul invaziei.

„Orice bombardament al acestui sit este o crimă neruşinată, un act de teroare. Rusia trebuie să poarte responsabilitatea chiar a faptului că a creat o ameninţare la adresa unei centrale nucleare”, a declarat Zelensky.

Centrala nucleară din Zaporojie a fost cucerită de ruși în martie, la începutul invaziei.