Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Comisia Europeană, la presiunea statelor…

Comisia Europeană, la presiunea statelor membre, va investiga dacă furnizorii de gaze naturale manipulează piața europeană

Sursă foto: Profimedia Images

Departamentul de concurență al Comisiei Europene, la presiunea statelor membre, a început să adune dovezi pentru a vedea dacă furnizorii de gaze naturale manipulează piața europeană. În același timp, miniştrii europeni ai Energiei, reuniţi la Luxemburg, şi-au exprimat divergenţele lor profunde cu privire la răspunsurile necesare la creşterea explozivă a preţurilor la electricitate, dar şi referitor la ideea lansată de Franţa și Spania privind o reformă a pieţelor energetice, transmite Politico.

Departamentul de concurență al Comisiei Europene a început să adune dovezi pentru a vedea dacă furnizorii de gaze naturale manipulează piața europeană în timp ce prețul gazelor a explodat, a declarat marți comisarul european pentru energie, Kadri Simson, notează Politico Europe

„Departamentul de concurență al Comisiei a început să colecteze dovezi despre comportamentul de piață al principalilor furnizori de gaze, în vederea detectării oricărui comportament anticoncurențial pe piața energetică”, a spus Simson în deschiderea reuniunii miniștrilor Energiei din UE. 

De asemenea, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a confirmat că Bruxelles-ul a trimis deja interpelări către furnizorii de gaze „pentru a verifica dacă situația actuală de pe piețele angro de gaze din Europa poate fi atribuită comportamentului comercial al participanților pe piață”.

Subliniind îngrijorarea larg răspândită în spațiul comunitar cu privire la manipularea piețelor de gaz și energie electrică, precum și în ceea ce privește sistemul european de comercializare a certificatelor de emisii, Simson a precizat că a cerut autorităților naționale de reglementare în domeniul energiei, precum și Agenției pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei „să intensifice supravegherea pieței energiei și să se asigure că reglementările UE privind integritatea și transparența pieței angro de energie sunt aplicate în mod eficient”.

În septembrie, 40 de eurodeputaţi, printre care şi 6 români, au semnat o scrisoare către Comisia Europeană, cerându-i acesteia să investigheze rolul companiei Gazprom în creşterea preţurilor gazelor naturale din Europa. Aceștia au susținut că prin refuzul de a participa la umplerea rezervelor de gaze necesare statelor membre, ruşii ţin artificial oferta sub cerere, iar acest aspect determină o mare influenţă asupra preţului. Europarlamentarii au precizat că Gazprom nu dă curs comenzilor suplimentare de gaze și nu satisfac total cererea din piață pentru a putea controla preţul.

Purtătorul de cuvânt al executivului comunitar a spus că o încălcare a regulilor de concurență poate fi constatată doar dacă există dovezi care să arate un acord sau o practică care restrânge concurența sau dovezi care să indice un comportament abuziv al unei companii cu poziție dominantă pe piață.

De altfel, Kadri Simson a adăugat că a purtat discuții cu oficiali ai guvernelor din SUA, Norvegia și Qatar în ceea ce privește criza gazelor și asigurarea unor volume suplimentare, fără să menționeze Rusia. Totodată, consilierul principal al SUA pentru securitate energetică globală, Amos Hochstein, a declarat luni că numai Rusia ar putea ajuta UE să soluționeze problema stocurilor reduse de gaze.

Germania, Danemarca, Irlanda şi alte şase state membre ale Uniunii Europene au anunţat că nu vor sprijini o reformă a pieţei europene de electricitate, înaintea unei reuniuni de urgenţă a miniştrilor europeni ai Energiei la care va fi discutată recenta explozie a preţurilor la energie.

Preţurile de referinţă în Europa la gaze naturale şi electricitate au atins valori record în ultimele săptămâni şi au rămas la un nivel ridicat, ceea ce a determinat unele state membre, precum Spania şi Franţa, să ceară Comisiei Europene să regândească regulile care guvernează piaţa europeană de electricitate.

Însă, luni, un grup de nouă state membre au dat publicităţii un comunicat comun de presă în care precizează că „nu pot susţine nicio măsură care intră în conflict cu piaţa internă de gaze naturale şi electricitate”, precum o reformare a pieţei angro de electricitate.

Citiți și: Germania, Danemarca, Irlanda şi alte şase state membre ale UE se opun reformării pieței europene de electricitate ca soluție la explozia prețurilor