Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Comisia Europeană a prezentat Raportul…

Comisia Europeană a prezentat Raportul privind starea spațiului Schengen pentru 2022. CE invită Consiliul Schengen să adopte deciziile care să permită României, Bulgariei și Croației să devină parte a acestui spațiu

Foto: radio.cz

Comisia Europeană (CE) a prezentat marți, 24 mai, Raportul privind starea spațiului Schengen pentru 2022. Documentul reiterează inclusiv importanța finalizării spațiului Schengen și invită Consiliul Schengen să adopte deciziile care să permită României, Bulgariei și Croației să devină în mod oficial parte a acestui spațiu, având în vedere că au fost îndeplinite toate criteriile.

Potrivit unei note informative a CE, este prima dată când Comisia prezintă un astfel de raport, în urma Strategiei privind spațiul Schengen adoptată anul trecut. 

Prezentul raport se înscrie în inițiativa Comisiei de a consolida guvernanța Schengen prin intermediul unui exercițiu anual de raportare care prezintă situația spațiului Schengen, identifică prioritățile pentru anul următor și monitorizează progresele înregistrate la sfârșitul unui anumit an. Raportul privind starea spațiului Schengen va constitui baza pentru discuțiile dintre deputații Parlamentului European și miniștrii afacerilor interne care vor avea loc cu ocazia Forumului Schengen din 2 iunie și a viitorului Consiliu Schengen din 10 iunie.

Conform CE, raportul privind starea spațiului Schengen pentru 2022 reprezintă punctul de plecare pentru noul ciclu anual Schengen. Ciclul prevede un „bilanț de sănătate” periodic al spațiului Schengen, care să permită identificarea timpurie a problemelor, astfel încât să se asigure responsabilitatea comună și să se promoveze adoptarea unor măsuri adecvate. Discuția interinstituțională va avea loc în cadrul Forumului Schengen din 2 iunie, iar deliberările politice se vor desfășura în cadrul Consiliului Schengen din iunie.

„Acest proces se înscrie în noua guvernanță Schengen care consolidează participarea tuturor actorilor implicați în monitorizarea funcționării spațiului Schengen și în luarea măsurilor subsecvente necesare. Noul mecanism de evaluare și monitorizare Schengen, pe care Comisia l-a propus în iunie 2021 și care a fost adoptat recent de Consiliu, va avea un rol esențial în acest nou model de guvernanță Schengen (…). Raportul reiterează, de asemenea, importanța finalizării spațiului Schengen și invită Consiliul să adopte deciziile care să permită Croației, precum și României și Bulgariei să devină în mod oficial parte a acestui spațiu, având în vedere că au fost îndeplinite toate criteriile. Același lucru este valabil în cazul Ciprului odată ce această țară finalizează cu succes procesul de evaluare Schengen”, arată comunicatul CE.

Totodată, raportul stabilește o listă de acțiuni prioritare pentru perioada 2022-2023 care urmează să fie abordate atât la nivel național, cât și la nivel european, precum:

  • punerea în aplicare a noii arhitecturi informatice și a noului cadru de interoperabilitate pentru gestionarea frontierelor;
  • valorificarea deplină a instrumentelor de cooperare transfrontalieră;
  • asigurarea efectuării de verificări sistematice la frontierele externe în cazul tuturor călătorilor;
  • asigurarea faptului că Frontex își atinge întregul potențial al mandatului său;
  • eliminarea tuturor controalelor efectuate pe o perioadă îndelungată la frontierele interne și
  • adoptarea Codului frontierelor Schengen revizuit.

Rapoartele adoptate marți vor contribui la următorul Forum Schengen din iunie. Cu ocazia viitorului Consiliu Schengen, miniștrii vor putea să aprobe prioritățile de politică identificate în Raportul privind starea spațiului Schengen. Asumarea politică sporită, pe baza dialogului și a monitorizării periodice, va asigura punerea în aplicare a priorităților pentru spațiul Schengen.