Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Comisara europeană pentru Afaceri Interne,…

Comisara europeană pentru Afaceri Interne, despre extinderea spațiului Schengen: „Voi face eforturi să primim România şi Bulgaria anul viitor”

Comisara european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, a declarat marți, 13 decembrie, la Strasbourg, la finalul unei dezbateri în cadrul Parlamentului European pe tema extinderii spațiului Schengen, că aderarea României şi Bulgariei la Schengen va rămâne prioritatea sa principală şi a spus că este hotărâtă să obțină acest lucru anul viitor.

Într-un discurs susținut în plenul Parlamentului European, Ylva Johansson şi-a exprimat dezamăgirea privind decizia Consiliului Justiție şi Afaceri Interne (JAI) referitoare la România şi Bulgaria, mai ales în condițiile în care cele două țări îndeplinesc „de 11 ani” criteriile de aderare.

„În toți acești ani, Bulgaria și România au contribuit la construirea unui spațiu Schengen care funcționează bine, făcând față pandemiei și consecințelor războiului lui Putin. (…) Bulgaria oferă protecție temporară pentru aproximativ 150 000 de persoane. Două milioane și jumătate de persoane din Ucraina au intrat până acum în România, primind sprijin și asistență.

(…) Acceptarea Bulgariei și României va rămâne principala mea prioritate. Sunt hotărâtă să obțin acest lucru. Voi face eforturi să primim România şi Bulgaria anul viitor. (…) Știu că pot conta pe sprijinul continuu al Parlamentului European. Şi avem nevoie de România şi Bulgaria în Schengen, așa cum avem nevoie de Croația şi de toți ceilalți membri”, a declarat comisara european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

Comisara Ylva Johansson susține că UE va face „jocul Rusiei” dacă nu va accepta Bulgaria și România în Schengen.

„Am pierdut cu toții la votul de săptămâna trecută. Există un singur câștigător. Și el locuiește la Kremlin. Știu că decembrie este luna cadourilor. Dar eu spun: fără cadouri pentru Putin. (…) Ca Uniune, trebuie să primim acum Bulgaria și România în Schengen. Așa cum am promis. Așa cum merită. Așa cum este corect. Dacă nu o facem. Atunci facem jocul Rusiei”, a adăugat Ylva Johansson.

Totodată, comisara europeană Ylva Johansson a felicitat Croația cu faptul că a fost acceptată, prin votul Consiliul JAI, să intre în spațiul Schengen din 1 ianuarie 2023.

„Schengen este cel mai mare spațiu de liberă circulație din lume, un spațiu de libertate, securitate şi justiție, aducând libertate, prosperitate, dar şi identitate, pentru că Schengen este parte a ceva ce suntem noi. Așa că spun poporului din Croația: Bine ați venit, felicitările mele cele mai călduroase! Veți începe noul an ca membri ai Grupului Euro şi ca membri ai Schengen”, a menționat comisara Johannson.

Aderarea României şi a Bulgariei la spațiul Schengen a fost respinsă joia trecută, în cadrul Consiliului Justiție şi Afaceri Interne al UE, desfășurat la Bruxelles, cu două voturi împotrivă, al Austriei şi al Țărilor de Jos. În același timp, Croația a primit undă verde să adere la Schengen de la 1 ianuarie 2023.