Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   China se pregătește pentru a…

China se pregătește pentru a invada Taiwanul, susține ministrul de externe al insulei

Ministrul de externe din Taiwan a declarat marți că China folosește exercițiile militare, pe care le-a lansat în semn de protest împotriva vizitei din 2 august a președintei Camerei Reprezentanților din SUA Nancy Pelosi, pentru a se pregăti pentru o invazie a insulei autonome, relatează Reuters.

Joseph Wu, prezent la o conferință de presă la Taipei, nu a oferit nici un calendar pentru o posibilă invazie a Taiwanului, care este revendicat de China.

El a spus că Taiwanul nu va fi intimidat, chiar dacă exercițiile au continuat, China rupând adesea linia mediană neoficială din strâmtoarea Taiwan.

„China a folosit exercițiile din cartea sa militară pentru a se pregăti pentru invazia Taiwanului”, a spus Wu.

„Desfășoară exerciții militare la scară largă și lansări de rachete, precum și atacuri cibernetice, dezinformare și constrângere economică, în încercarea de a slăbi moralul public din Taiwan. După încheierea exercițiilor, China ar putea încerca să transforme acțiunile agresive într-o rutină în încercarea de a distruge status quo-ul pe termen lung în strâmtoarea Taiwan”, a spus Wu.

Asemenea mișcări au amenințat securitatea regională și au oferit „o imagine clară a ambițiilor geostrategice ale Chinei dincolo de Taiwan”, a spus Wu, cerând un sprijin internațional mai mare pentru a opri China să controleze în mod eficient strâmtoarea.

Un oficial de la Pentagon a declarat luni că Washingtonul continuă să creadă că China nu va încerca să invadeze Taiwanul în următorii doi ani.

Wu a vorbit în timp ce tensiunile militare erau spre sfârșite după încheierea programată duminică a celor patru zile ale celor mai mari exerciții chineze din jurul insulei – exerciții care au inclus lansări de rachete balistice și atacuri maritime și aeriene simulate în cerul și mările din jurul Taiwanului.

Comandamentul Teatrului de Est al Chinei a anunțat luni că va desfășura noi exerciții comune concentrate pe operațiuni anti-submarine și de asalt pe mare – confirmând temerile unor analiști și diplomați de securitate că Beijingul va menține presiunea asupra apărării Taiwanului.

Marți, comandamentul a declarat că a continuat să organizeze exerciții militare în mările și spațiul aerian din jurul Taiwanului, cu accent pe blocade și logistică de reaprovizionare.


O persoană familiarizată cu planificarea securității în zonele din jurul Taiwanului a descris marți pentru Reuters o „înfrângere” continuă în jurul liniei medii care implică aproximativ câte 10 nave de război din China și Taiwan.

„China a continuat să încerce să intre pe linia mediană”, a spus sursa. „Forțele din Taiwan au încercat să mențină deschise căile navigabile internaționale”.

Ministerul Apărării din Taiwan a declarat marți că exercițiile militare continue ale Chinei „subliniază faptul că amenințarea cu forța nu a scăzut”.

Pe măsură ce Pelosi a părăsit regiunea vinerea trecută, China a renunțat și la unele linii de comunicare cu Statele Unite, inclusiv discuții militare și despre schimbările climatice.

Taiwanul și-a început marți propriile exerciții programate îndelung, trăgând artilerie obuzier în larg în comitatul sudic Pingtung, atrăgând un mic grup de privitori curioși pe o plajă din apropiere.

Președintele SUA Joe Biden, în primele sale comentarii publice cu privire la această problemă de la vizita lui Pelosi, a declarat luni că este îngrijorat de acțiunile Chinei în regiune, dar nu este îngrijorat de Taiwan.

„Sunt îngrijorat că se mișcă atât de mult”, a spus Biden reporterilor din Delaware, referindu-se la China. „Dar nu cred că vor face ceva mai mult decât fac deja”.

Subsecretarul al Apărării pentru Politică, Colin Kahl, a mai spus că armata SUA va continua să efectueze călătorii prin strâmtoarea Taiwan în săptămânile următoare.

China nu a exclus niciodată să ia Taiwan cu forța, iar luni purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de externe Wang Wenbin a declarat că China desfășoară exerciții militare normale „în apele sale”, într-un mod deschis, transparent și profesionist, adăugând că Taiwanul face parte din China.

Taiwanul respinge pretențiile de suveranitate ale Chinei, spunând că numai poporul taiwanez poate decide viitorul insulei.