Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   China se opune excluderii Federației…

China se opune excluderii Federației Ruse din summitul G20: „Rusia este o țară membră importantă a forumului”

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, intenționează să participe la următorul summit G20, care va avea loc în Indonezia, pe parcursul acestui an. Moscova a primit miercuri, 23 martie, un sprijin valoros din partea Beijingului la sugestiile unor membri ai forumului care au spus că Rusia ar trebui exclusă din grup, notează Reuters.

În prezent, Statele Unite al Americii și aliații săi occidentali evaluează dacă Rusia ar trebui să rămână în cadrul Grupului celor 20 de economii majore după invazia sa în Ucraina.

Orice măsură de excludere a Rusiei ar fi probabil respinsă prin veto de către ceilalți membri ai grupului, ceea ce ar ridica perspectiva ca unele țări să renunțe la reuniunile G20, notează sursa citată.

Ambasadorul Rusiei în Indonezia, care deține în prezent președinția rotativă a G20, a declarat că Putin intenționează să călătorească pe insula indoneziană Bali, stațiune turistică, pentru summitul G20 din noiembrie.

„Va depinde de foarte multe lucruri, inclusiv de situația COVID, care se îmbunătățește”, a declarat ambasadorul Lyudmila Vorobieva într-o conferință de presă.

Întrebată despre sugestiile că Rusia ar putea fi dată afară din G20, ea a spus că acesta este un forum pentru a discuta probleme economice și nu o criză precum cea din Ucraina.

„Bineînțeles că expulzarea Rusiei din acest tip de forum nu va ajuta la rezolvarea acestor probleme economice. Dimpotrivă, fără Rusia va fi dificil să se facă acest lucru”, a menționat ea.

China, care nu a condamnat invazia Rusiei și a criticat sancțiunile occidentale, a luat miercuri apărarea Moscovei, numind Rusia un „membru important” al G20.

G20 este un grup care trebuie să găsească răspunsuri la probleme critice, cum ar fi redresarea economică în urma pandemiei COVID-19, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin.

„Niciun membru nu are dreptul de a elimina o altă țară ca membru. G20 ar trebui să pună în aplicare multilateralismul real, să consolideze unitatea și cooperarea”, a declarat acesta în cadrul unui briefing de presă.

Ministerul indonezian de Externe a refuzat să comenteze apelurile pentru excluderea Rusiei din G20.