Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Centrul internațional pentru urmărirea penală…

Centrul internațional pentru urmărirea penală a crimei de agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei își începe activitatea: „Dovezile nenumăratelor crime internaționale comise de Rusia se adună”

Sursa: Volodimir Zelenski/Telegram

Centrul internațional pentru urmărirea penală a crimei de agresiune împotriva Ucrainei (ICPA) și-a început luni, 3 iulie, activitatea la Haga, fiind găzduit de Agenția Uniunii Europene pentru cooperare în domeniul justiției penale (Eurojust).

Potrivit unui comunicat emis de Comisia Europeană (EC), Centrul nou-înființat va fi fundamental pentru investigarea crimelor de agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei și va facilita întocmirea dosarelor pentru procesele viitoare. Acesta va oferi o structură care să sprijine și să îmbunătățească investigațiile în curs și viitoare privind crimele de agresiune și va contribui la schimbul și analiza probelor adunate de la începutul agresiunii rusești.

Centrul, înființat cu sprijinul Comisiei Europene, este compus din procurori naționali selectați care participă deja la echipa comună de anchetă, la care centrul este conectat în cadrul operațiunilor sale. Experții participanți vor putea să lucreze împreună zilnic, să facă schimb rapid de probe și să convină asupra unei strategii comune. Eurojust va oferi sprijin operațional, juridic, financiar și logistic, inclusiv pentru conservarea, stocarea și analiza probelor.

„Această activitate este esențială pentru a pregăti viitoarele procese, fie în fața instanțelor naționale sau internaționale, inclusiv a unui eventual tribunal pentru crima de agresiune sau a Curții Penale Internaționale (CPI) pentru crimele aflate în jurisdicția sa”, notează EC.

„Invazia Rusiei în Ucraina continuă să provoace orori de nedescris, în fiecare zi. Știrile profund îngrijorătoare despre atacurile deliberate împotriva civililor, inclusiv a copiilor, au devenit un crud memento zilnic al vărsării de sânge pe care Putin a readus-o pe continentul nostru. Dovezile nenumăratelor crime internaționale comise de Rusia se adună. Noul Centru internațional pentru urmărirea penală va juca un rol-cheie în a se asigura că autorii sunt aduși în fața justiției, inclusiv pentru crima de agresiune. Nu vom lăsa nicio piatră neîntoarsă pentru a-i trage la răspundere pe Putin și pe acoliții săi”, a declarat președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen.

Curtea Penală Internațională este competentă să judece cele mai grave crime internaționale (genocid, crime împotriva umanității, crime de război și crime de agresiune). Cu toate acestea, în prezent, CPI nu poate judeca Rusia pentru crimele de agresiune, deoarece Rusia nu este stat parte la CPI.

Pentru a elimina această lacună, în noiembrie 2022, CE a prezentat statelor membre opțiuni pentru a garanta că există o responsabilitate deplină pentru toate crimele comise în Ucraina.