Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   CEDO: Portugalia a încălcat libertatea…

CEDO: Portugalia a încălcat libertatea de exprimare prin condamnarea unui jurnalist care acuzase imixtiunea magistraţilor în politică

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a sancţionat marţi Portugalia pentru condamnarea „disproporţionată” a unui celebru jurnalist care le reproşase magistraţilor din ţara sa că se amestecă „în sfera politică” și încalcă „în mod regulat secretul judiciar”, informează AFP.

Cele 56.000 de euro de amendă şi daune şi interese impuse lui Emidio Arnaldo Freitas Rangel, decedat în 2014 la 66 de ani şi foarte cunoscut în ţara sa, „erau total disproporţionate” şi au avut „un efect disuasiv asupra dezbaterii politice”, afirmă CEDO într-un comunicat, citat de Agerpres.

Curtea de la Strasbourg mai arată că, în plus, tribunalele portugheze ‘nu au furnizat o motivaţie suficientă pentru această ingerinţă în libertatea de exprimare a reclamantului’.

În 2010, audiat în faţa unei comisii parlamentare pe tema libertăţii de exprimare şi a libertăţii presei în Portugalia, Emidio Rangel declarase, printre altele, că ‘în ultima vreme are loc implicarea în mediul jurnalistic a organismelor profesionale de judecători şi de procurori’.

„Acestea constituie cele două centre de difuzare a informaţiilor judiciare, graţie legăturilor lor strânse cu jurnalişti”, a spus el, afirmând că magistraţii „îşi procură documente referitoare la dosare judiciare în vederea publicării lor de către jurnalişti”, „în dispreţul secretului judiciar”.

Rangel a avut ulterior declaraţii similare, mai ales în faţa presei.

Două organizaţii portugheze de magistraţi, Asociaţia profesională a magistraţilor şi Asociaţia profesională a procurorilor, au depus separat plângeri împotriva lui Emidio Rangel pentru ofensă şi au obţinut câştig de cauză în instanţe.

‘Dacă (Emidio Rangel) a făcut poate afirmaţii inabile, declaraţiile sale pot fi interpretate ca ilustrând o dezbatere de societate mai largă privind imixtiunea justiţiei – în sens larg – în politică şi în media, un subiect de interes public’, a indicat CEDO.

În concluzie, Curtea de la Strasbourg a condamnat Portugalia pentru încălcarea articolului 10 (privind dreptul la libertatea de exprimare) din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi la plata sumei de 51.000 de euro ca despăgubiri şi cheltuieli de tribunal către moştenitorii reclamantului. 

Publicitate
Publicitate