Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Ce se știe despre misteriosul…

Ce se știe despre misteriosul convoi rusesc, lung de 40 de km, care pare blocat de trei zile în apropiere de capitala Ucrainei – CNN

La 27 februarie, în a treia zi de la invazia rusă în Ucraina, locuitorii Kievului se pregăteau pentru un convoi lung de 40 de km de tancuri rusești, vehicule blindate și artilerie remorcat, care părea să sosească pentru un asalt asupra capitalei ucrainene.

Pentagonul şi ministerul britanic al Apărării susţin că acest convoi „s-a împotmolit”, iar acest lucru ar putea crea multe probleme pentru armata rusă, informează CNN. În acelaşi timp, e posibil ca ruşii să se regrupeze, iar simpla lungime a acestei coloanei militare nu face decât să provoace îngrijorări şi mai mari legate de ce va urma în următoarele zile.

Câteva zile mai târziu, convoiul încă așteaptă. Joi, Ministerul Apărării al Regatului Unit a declarat că convoiul pare să se fi blocat la aproximativ 30 de kilometri în afara Kievului și nu a înregistrat „progrese vizibile” în ultimele trei zile.

„Corpul principal al marii coloane rusești care avansează spre Kiev rămâne la peste 30 km de centrul orașului, fiind întârziat de rezistența fermă a Ucrainei, defecțiunile mecanice și aglomerația. Coloana a făcut progrese puțin vizibile în peste trei zile”, a declarat oficialul britanic.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat miercuri seară că, în timp ce convoiul și forța mai largă a Rusiei către Kiev „rămân blocate”, a existat o îngrijorare semnificativă „că poate înaintarea se amână pentru a putea primi ajutor în orașele care ar putea deveni asediate”. Un înalt oficial american al apărării a declarat reporterilor CNN că, deși convoiul suferă de lipsă de combustibil și alimente, SUA au evaluat că rușii „vor învăța din nou din acești pași greșiți și din aceste poticniri și vor încerca să le depășească”.

Principala problemă pentru ruşi ar fi că un astfel de convoi reprezintă o ţintă sigură şi extrem de uşoară (sitting duck) pentru forţele ucrainene. În al doilea rând, un astfel de blocaj ar putea avea efecte nebănuite asupra moralului şi disciplinei trupelor ruse. Sursele militare au spus că militari ruşi din convoi se confruntă cu probleme legate de hrană şi aprovizionare.

Martti Kari, care anterior a fost asistentul șefului de informații pentru apărare al Finlandei, a declarat pentru CNN că a fi blocat astfel este rău pentru moral din două motive. „În primul rând, ucrainenii au drone și avioane care ar putea ataca convoiul. În al doilea rând, când stai în același loc circulă zvonuri care îți afectează mentalitatea. Așa că devii nervos și obosit, ceea ce nu este o combinație bună.”

Se crede că convoiul a intrat în Ucraina prin Belarus, un aliat cheie al lui Putin, unde Rusia a mutat un număr mare de trupe în ultimele săptămâni pentru a efectua ceea ce ei au numit exerciții comune. Când exercițiile s-au încheiat, trupele nu au plecat, iar imaginile din satelit au arătat de fapt că Rusia și-a sporit prezența militară în Belarus.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a susținut miercuri seară că rezistența acerbă ucraineană a afectat moralul Rusiei.

„Din ce în ce mai mulți ocupanți fug înapoi în Rusia, de la noi, de la voi… suntem o națiune care a încălcat planurile inamicului într-o săptămână – planuri care au fost construite de ani de zile”, a spus el într-o postare pe Facebook.

Cele mai recente evaluări ale convoiului au venit după ce armata rusă a publicat primele cifre ale victimelor din război, spunând că 498 dintre militarii ruși au murit și alți 1.597 au fost răniți. Declarația Marii Britanii de joi spunea că „numărul real al celor uciși și răniți va fi aproape sigur mult mai mare și va continua să crească”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, și-a exprimat joi dimineața „mare întristare” pentru victimele armatei ruse.

Dar Rusia pare să întâmpine mai puțină rezistență în sudul Ucrainei, unde primarul orașului Herson, un oraș de la Marea Neagră, important din punct de vedere strategic, a indicat că forțele ruse au preluat controlul, deși afirmațiile rămân contestate.

Și orașul din sud-estul Ucrainei, Mariupol, a fost asediat de forțele ruse joi, în timp ce Moscova încearcă să-și întărească stăpânirea asupra sudului țării.