Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Ce se știe despre luptele…

Ce se știe despre luptele de la Bahmut și Soledar – Deutsche Welle

La Soledar se dau în parte cele mai intense lupte ale războiului din Ucraina. Oraşul învecinat cu Bahmut este important mai ales din pricina poziţiei sale strategice şi a minelor de sare cu adânci tuneluri subterane, scrie Deutsche Welle.

Soledar domină buletinele de ştiri din întreaga lume. Rusia a raportat în ultima vreme cucerirea unor zone extinse ale oraşului învecinat cu Bahmut din regiunea Doneţk. Guvernul ucrainean a descris situaţia drept „foarte dificilă”, precizând că luptele continuă. Kiev a trimis la faţa locului întăriri şi are, evident, speranţa că va putea recuceri terenul pierdut. Soledar ar fi primul oraş ucrainean din bazinul minier Donbas, pe care Rusia l-ar putea recuceri începând din vara anului trecut.

De ce sunt importante Bahmut şi Soledar

Din perspectivă militară Soledar este important mai ales din pricina poziţiei sale geografice. Oraşul se află la doar 15-18 kilometri depărtare de Bahmut, în direcţia nord-est. Ambele oraşe sunt supuse bombardamentelor de la invazia rusă, în februarie 2022.

De vara trecută, forţele ruse, mai ales mercenarii „Grupului Wagner”, o entitate privată, încearcă să cucerească oraşul Bahmut. Mai întâi au înaintat foarte încet, dar de la începutul lunii ianuarie situaţia s-a schimbat complet. Dacă forţele ucrainene vor pierde oraşul Soledar, primejdia încercuirii oraşului Bahmut va creşte substanţial.

Şi Bahmut este de mare importanţă strategică. Denumirea oraşului a fost schimbată în 1924 de bolşevici în Artemivsk, în onoarea revoluţionarului rus Artiom. Abia în 2016 şi-a recăpătat denumirea iniţială. Oraşul se află pe marginea şoselei E40, la mijlocul segmentului dintre Harkov, cel de-al doilea oraş ucrainean, ca mărime, şi metropola rusească Rostov-pe-Don.

Dacă va fi cucerit, Bahmut va deschide armatei ruse drumul spre alte oraşe din Ucraina, aflate mai la vest, mai ales Kramatorsk, un important centru industrial şi administrativ din regiunea Doneţk, aflat în continuare sub controlul Kievului. Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat cucerirea întregii regiuni drept obiectiv principal al invaziei.

Distanţa dintre Bahmut şi Kramatorsk este de 50 de kilometri. Armata ucraineană a organizat pe acel drum mai multe linii de apărare. De aceea, numeroşi experţi din Ucraina şi din străinătate nu cred că pierderea oraşului Bahmut ar fi neapărat decisivă.

Bahmut este oraşul în care s-au retras trupele ucrainene în iarna anului 2015, după ce au pierdut nodul rutier de importanţă strategică Debalţeve în faţa separatiştilor sprijiniţi de Rusia. Cu puţin timp înainte, în toamna anului 2014, la Soledar s-a înfiinţat un centru comun de control al armatelor rusă şi ucraineană, alături de experţi ai OSCE, care să coordoneze respectarea armistiţiului convenit la Minsk. Dar acel armistiţiu nu a fost niciodată aplicat complet, şi Rusia şi-a retras reprezentanţii de acolo în 2017.

Teren de fotbal, biserică şi sanatoriu, toate subterane

Soledar este cunoscut la nivel mondial din pricina minelor sale de sare. Sarea pentru gătit se extrage de acolo din secolul al XIX-lea, din timpul Imperiului Ţarist. A fost declarat oraş în anul 1965, cu denumirea de Karl-Liebknechtivsk, în onoarea unui cofondator al Partidului Comunist din Germania. Din 1991 oraşul a revenit la vechea sa denumire, Soledar, un cuvânt compus care înseamnă pe ruseşte „sare” şi „cadou”.

Înainte de invazia rusă acolo trăiau mai bine de 10.000 de oameni, la Bahmut de şapte ori mai mulţi. De la începutul anului 2014, ambele oraşe au fost controlate de separatiştii pro-ruşi.

Întreprinderea „Artemsil” din Soledar a acoperit mai bine de 90 la sută din necesarul de sare al Ucrainei, care acum trebuie importată. După invazia rusă munca s-a sistat acolo. Înainte de război minele de sare au fost un magnet pentru turişti. Se organizau excursii în galeriile de mină, până la o adâncime de 300 de metri sub pământ. Lungimea totală a tunelurilor este estimată la aproximativ 300 de kilometri. Una din galerii este impresionantă: are o înălţime de 30 de metri, o lăţime de 14 metri şi o lungime de aproximativ un kilometru.

Acolo, sub pământ, se află un muzeu, o biserică, o sală de concerte pentru muzică simfonică, un teren de fotbal, sculpturi din cristale de sare şi un sanatoriu pentru boli respiratorii, cu o capacitate de până la 100 de pacienţi.

Crama Donbasului

Şi la Bahmut există tuneluri subterane. În foste mine de ghips, aflate la o adâncime de 70 de metri sub pământ, se produc mai ales vinuri spumante, după reţeta clasică. Strugurii proveneau din Crimeea, înainte ca peninsula să fie anexată de Rusia. La Bahmut, unul din cei mai mari producători de vin spumos din Europa de Est vindea anual aproximativ 25 de milioane de sticle. Şi acea companie şi-a sistat producţia după invazia rusă.