Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Ce poate învăța lumea de…

Ce poate învăța lumea de la Taiwan în lupta împotriva coronavirusului

Foto: nbcnews.com

Analiză: Taiwan a utilizat lecțiile învățate în timpul epidemiei SARS din 2003, iar de această dată guvernul și oamenii au fost pregătiți

Pe măsură ce țările din întreaga lume se confruntă cu coronavirus, Taiwan poate oferi lecții valoroase despre cum să reducem răspândirea, scrie NBC News

Insula se află la doar 81 km de China continentală, unde se crede că COVID-19 își are originea (orașul Wuhan). Virusul a izbucnit în ianuarie, perioadă în care mulți oameni de afaceri din Taiwan și familiile lor cu sediul în China se întorceau să sărbătorească Anul Nou Lunar și până la 2.000 de turiști chinezi pe zi vizitau insula, potențiali purtători ai virusului. 

Taiwan are mai puține cazuri de coronavirus decât China și chiar și decât Japonia sau Coreea de Sud, sau decât țările mult mai îndepărtate de China, precum Italia și Statele Unite ale Americii. 

Rata de incidență pe cap de locuitor în Taiwan este  în jur de 1 din 500.000 de persoane. În pofida faptului că se află foarte aproape de China, având multe călătorii către și din China, Taiwan are cea mai mică rată dintre toate cele 100 de țări și teritorii afectate. 

Ce lecții poate oferi Taiwan pentru ca alte țări să poată preveni răspândirea virusului?

Fii alert și proactiv

Parțial pentru că este aproape de China și vorbește aceeași limbă, Taiwan a aflat de timpuriu că o „pneumonie severă” se răspândea în Wuhan. Dar măsurile proactive pe care insula le-a luat au contribuit la evitarea unui focar major.

Pe 31 decembrie, în aceeași zi, China a anunțat Organizația Mondială a Sănătății că are mai multe cazuri de pneumonie necunoscută, Centrele de control al bolilor din Taiwan au comandat imediat inspecțiile pasagerilor care soseau pe zborurile din Wuhan.

Și în ciuda relațiilor slabe cu Beijingul, Taiwan a solicitat și a primit permisiunea de a trimite o echipă de experți pe continent, într-o misiune de constatare a informațiilor din 12 ianuarie.

„Nu ne-au lăsat să vedem ce nu doreau să vedem, dar experții noștri au considerat că situația nu este optimistă”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Kolas Yotaka, pentru NBC News.

La scurt timp după ce echipa s-a întors, Taiwan a început să solicite spitalelor să testeze și să raporteze cazurile. Acest lucru a ajutat guvernul să-i identifice pe cei infectați, să-i găsească pe cei cu care au interacționat, izolându-i pe toți cei implicați, prevenind răspândirea virusului în comunitate.

Toate acestea s-au întâmplat cu mult înainte ca Taiwan să confirme primul său caz pe 21 ianuarie și restul lumii s-a alarmat.

Instalați un centru de comandă

La fel de important este faptul că Centrul de Comandă Central Epidemic din Taiwan a activat la începutul zilei de 20 ianuarie și asta i-a permis să deruleze rapid o serie de măsuri de control al epidemiilor, conform lui Jason Wang, un profesor de pediatrie, din Stanford, care are și un doctorat în analiza politicilor.

„Taiwan a produs și implementat rapid o listă cu cel puțin 124 de acțiuni în ultimele cinci săptămâni – adică trei-patru pe zi – pentru a proteja sănătatea publică”, a spus Wang într-un e-mail. Taiwan a recunoscut că controlul de frontieră nu este suficient, de aceea a inițiat politici și acțiuni care depășesc măsurile luate la controlul de frontieră. 

Centrul de comandă este condus de ministrul sănătății, Chen Shih-chung. Acest centru de comandă nu numai că investighează cazurile confirmate și suspectate, ci colaborează și cu ministerele și guvernele locale pentru a coordona răspunsul în Taiwan, inclusiv alocarea fondurilor, mobilizarea personalului și consultanța pentru dezinfectarea școlilor.

Faceți acțiuni rapide și decisive

De asemenea, Taiwan a luat măsuri dure la început. Pe 26 ianuarie, la cinci zile de la confirmarea primului său caz, Taiwan a interzis sosirea de la Wuhan, mai devreme decât oricare altă țară.

Nu după mult timp, s-a procedat la fel pentru zborurile din toată China cu excepția câtorva orașe. Totodată, numai taiwanezii erau lăsați să intre pe teritoriul țării.

Utilizați tehnologia pentru a detecta și urmări cazurile

După ce și-a asigurat granițele, Taiwan a folosit tehnologia pentru a combate virusul. Monitoarele de temperatură au fost deja instalate pe aeroporturi după focarul SARS din 2003 pentru a detecta pe oricine cu febră, un simptom al coronavirusului.

De asemenea, pasagerii pot scana un cod QR și își raportează online istoricul călătoriei și simptomele de sănătate. Aceste date sunt apoi transmise direct centrului din Taiwan.

Cei care sosesc din zonele afectate sunt supuși carantinei la domiciliu obligatoriu de 14 zile, chiar dacă nu sunt bolnavi și sunt urmăriți folosind distribuirea locației pe telefonul lor mobil. Eliminarea poate duce la amenzi grele. 

Acest lucru este valabil și dacă aceștia refuză să raporteze medicului apariția simptomelor.

Un bărbat care nu a spus autorităților că are simptome după ce s-a întors de la Wuhan și a mers a doua zi la un club de dans a fost amendat cu 10.000 de dolari.

De asemenea, autoritățile din Taiwan determină rapid cu cine au fost în contact cei cărora li s-a confirmat virusul, îi testează și îi pun în carantină acasă.

„De asemenea, ei găsesc proactiv cazuri noi prin retestarea celor care au dat un răspuns negativ la primul test”, a spus Wang.

Asigurați disponibilitatea consumabilelor

Pentru a asigura o aprovizionare constantă cu măști, guvernul a interzis rapid producătorilor să le exporte, a implementat un sistem de raționare și a stabilit prețul la doar 16 cenți fiecare.

De asemenea, a înființat noi linii de producție și a expediat soldați către fabricile de personal, crescând semnificativ producția.

Aceste măști sunt instrumentele pentru locuitorii din orașele dens populate din Taiwan pentru a se proteja; i-au făcut să se simtă în siguranță și să nu intre în panică.

Educați publicul

De asemenea, guvernul a solicitat posturilor de televiziune și radio să difuzeze anunțuri de serviciu public pe oră despre modul în care virusul este răspândit, importanța spălării corecte a mâinilor și când trebuie să poarte o mască.

„Credem că doar atunci când informațiile sunt transparente, iar oamenii au cunoștințe medicale suficiente, se va reduce frica lor”, a spus Kolas, purtătorul de cuvânt al guvernului.

Locuitorii au aflat că cei mai mulți pacienți aveau simptome ușoare sau deloc, deci rata de deces ar putea fi mai mică decât cea raportată. De asemenea, au înțeles că istoricul de călătorie al persoanei sau contactul cu persoanele infectate au determinat nivelul riscului, nu naționalitatea sau rasa lor. Această înțelegere a ajutat la reducerea discriminării.

Obțineți achiziții publice

Cooperarea publicului cu măsurile recomandate de guvern a fost crucială pentru a preveni răspândirea virusului, inclusiv în rândul elevilor, a declarat directorul unei școli din Taiwan, Tu Chen-yang.

„Peste 95 la sută dintre părinții noștri iau temperatura copilului lor acasă și raportează la școală înainte de venirea copiilor”, a spus Tu. „Indiferent de ceea ce face guvernul, oamenii trebuie să își asume responsabilitatea pentru propria sănătate.”

Managerul unei bănci din Taiwan, Nature Lin, a răspândit această informație, în timp ce verifica temperatura angajaților care soseau pentru muncă, pe o cameră de detectare instalată în hol.

„În timp de vacanță deja ne-am adăugat dezinfectanți cu alcool și instrumente de detectare a temperaturii”, a spus el.

Practic, fiecare clădire de birouri, școală și centru sportiv comunitar verifică temperaturile și împiedică orice persoană cu febră să intre. Clădirile de apartamente plasează, de asemenea, instalații de dezinfectare a mâinilor în interiorul sau în afara ascensoarelor.

Învață din experiență

Taiwan a fost capabil să utilizeze lecțiile învățate în timpul focarului SARS în 2003. Acea epidemie a sfârșit prin a ucide 73 de persoane și a rănit economia țării.

De această dată, guvernul și oamenii din Taiwan au fost pregătiți, iar acest lucru a contribuit la creșterea popularității și ratei de aprobare a președintelui Tsai Ing-wen.

Nu în ultimul rând, Kolas a spus că ea crede că sistemul de asigurări de sănătate din țară, care acoperă 99 la sută din populație, a fost crucial pentru combaterea răspândirii focarului.

„Asigurarea de sănătate din Taiwan permite tuturor să nu se teamă să meargă la spital. Dacă bănuiți că aveți coronavirus, nu va trebui să vă faceți griji că nu vă puteți permite vizita la spital pentru a fi testați”, a spus ea.

„Puteți obține un test gratuit, iar dacă sunteți forțați să fiți izolați, în cele 14 zile, vă plătim mâncarea, cazarea și îngrijirea medicală”, a spus Kolas. „Deci nimeni nu ar evita să-și vadă doctorul pentru că nu poate plăti pentru îngrijiri medicale.”