Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Când își va începe activitatea…

Când își va începe activitatea Biroul de Stat de Investigații al Ucrainei

Material de pe Hromadske
În conformitate cu reforma Procuraturii, care a început în 2014, Procuratura Generală a Ucrainei își pierde funcția de anchetă și urmează să transmită obligațiile de investigare a infracțiunilor legate de corupție funcționarilor de la Biroul de Stat de Investigații și Biroul Național Anticorupție din Ucraina.

Anchetatorii noului Birou de Stat de Investigații vor aduce jurământul și vor începe examinarea primelor cauze penale pe 27 noiembrie, a anunțat BSI.

„În această zi se așteaptă desemnarea a 295 de anchetatori în Biroul de Stat de Investigații, dacă aceștia vor avea avize favorabile după verificările speciale și a testului psihofiziologic cu poligrafului”, au subliniat cei de la BSI.

Printre aceștia sunt 102 anchetator din aparatul central și 193 anchetatori din direcțiilor teritoriale ale Biroului.

În aparatul central și direcțiile teritoriale ale Biroului s-au format deja unități de anchetă pe trei direcții: de investigare a infracțiunilor în sfera activității de serviciu și de corupție; investigarea infracțiunilor comise de către colaboratorii organelor de drept și în domeniul justiției; investigarea crimelor de război.

În același timp, continuă concursul pentru suplinirea a 73 de posturi de anchetatori, dintre care 38 de posturi în aparatul central și 35 în direcțiile teritoriale.

În total pe data de 27 noiembrie în Biroul de Stat de Investigații trebuie să fie angajați 520 de colaboratori. Printre ei: 177 în aparatul central și 343 în direcțiile teritoriale.

În același timp, Biroul de Stat de Investigații își va începe activitatea fără lucrători operativi, iar în investigații vor fi antrenate subdiviziuni operative ale altor organe de drept.

Direcțiile teritoriale ale Biroului vor începe lucrul simultan cu aparatul central. Au fost create 7 direcții teritoriale în Kiev, Kramatorsk, Lvov, Melitopol, Nikolaev, Poltava și Hmelnițki.

Pe 16 noiembrie 2017 comisia de concurs a selectat directorul BSI și adjuncții acestuia. Președinte al Biroului a fost ales Roman Truba. Acesta a declarat atunci că Biroul de Stat de Investigații va fi capabil să înceapă activitatea propriu zisă în iulie 2018, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Ulterior Truba a declarat într-un interviu pentru Hromadske, că lansarea instituției pe care o conduce este tergiversată.

Șeful Departamentului de Investigații Speciale al Procuraturii Generale a Ucrainei Serghei Gorbatiuc consideră că în timpul alegerilor sefului BSI au existat o mulțime de circumstanțe, care au demonstrat „lipsa votării libere”.