Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Boris Johnson se confruntă luni…

Boris Johnson se confruntă luni cu un vot de încredere. Câte voturi sunt necesare pentru a fi demis din funcția de premier al Marii Britanii și cine i-ar putea lua locul

Premierul britanic Boris Johnson se va confrunta luni, 6 iunie, cu un vot de încredere, pe fondul mai multor scandaluri, printre care dezvăluirile privind petrecerile desfăşurate la reşedinţa din Downing Street în plin lockdown impus de pandemie. Dacă pierde votul de încredere, el va fi destituit, ceea ce va însemna că Partidul Conservator va organiza o competiţie internă pentru desemnarea unui succesor.

Agenția Reuters relatează că, confruntarea cu votul de neîncredere în privința premierului Boris Johnson vine după ce un număr tot mai mare de parlamentari din Partidul Conservator, aflat la guvernare, au pus sub semnul întrebării autoritatea liderului britanic în urma unui scandal „partygate” (tr. din engleză: petreceri). Johnson, care a câștigat o victorie electorală uriașă în 2019, a fost supus unei presiuni din ce în ce mai mari după ce el și personalul au organizat petreceri alimentate cu alcool în centrul puterii, atunci când Marea Britanie era sub blocare strictă pentru a combate COVID-19.

El a fost întâmpinat cu corul de batjocuri și huiduieli, precum și cu urale în surdină, la evenimentele de sărbătorire a Jubileului de platină al Reginei Elisabeta din ultimele zile.

Graham Brady, președintele Comitetului din 1922 al partidului, care reprezintă parlamentarii conservatori, a declarat că procedura de vot va avea loc luni între ora 18:00 și ora 20.00 (1700-1900 GMT).

REZULTAT INCERT

Majoritatea parlamentarilor conservatori – sau 180 – ar trebui să voteze împotriva lui Johnson pentru ca el să fie îndepărtat – un nivel pe care unii conservatori spun că ar putea fi greu de atins. Dacă ar fi promovat, ar urma apoi un concurs de conducere pentru a decide înlocuirea lui, care ar putea dura câteva săptămâni.

Parlamentarii au spus că au primit scrisori de la premier, în care acesta le-a cerut sprijinul la vot.

Câțiva miniștri din echipa cabinetului său s-au grăbit să transmită mesaje de sprijin pentru prim-ministru, ministrul de finanțe Rishi Sunak, ca și alți posibili succesori, afirmând că Johnson a dat dovadă de „conducere puternică”.

„Îl susțin astăzi și voi continua să-l susțin, în timp ce ne concentrăm pe creșterea economiei, abordarea costului vieții și eliminarea restanțelor legate de COVID”, a spus el pe Twitter.

Casa de pariuri Ladbrokes l-a numit pe fostul ministru al Sănătății Hunt drept favorit pentru a-l înlocui pe Johnson dacă ar fi fost demis, urmat de ministrul de externe Liz Truss, care a postat și pe Twitter „sprijinul 100%” pentru premierul britanic la votul de luni.

Agenţia de presă Reuters îi prezintă succint pe principalii politicieni care i-ar putea lua locul actualului premier britanic:

Liz Truss

Şefa diplomaţiei britanice se află constant în topul încrederii dintre membrii Partidului Conservator. Truss şi-a cultivat cu grijă imaginea publică, anul trecut fotografiindu-se într-un tanc, ceea ce a evocat o imagine similară, din 1986, cu prima femeie în funcţia de prim-ministru al Regatului Unit, Margaret Thatcher.

Politiciana în vârstă de 46 de ani a fost ministru al comerţului internaţional în primii doi ani ai mandatului premierului Boris Johnson, iar în 2021 a fost numită negociator-şef cu Uniunea Europeană. Ea şi-a exprimat luni sprijinul 100% pentru Johnson şi şi-a încurajat colegii să îl sprijine pe premier.

Jeremy Hunt

Fost ministru de externe, Hunt (55 de ani) s-a plasat pe poziţia secundă la competiţia internă din 2019 a Partidului Conservator, după Boris Johnson. El ar oferi un stil de leadership mai serios şi mai puţin controversat, după mandatul turbulent al lui Johnson. În ultimii doi ani, el şi-a folosit experienţa de fost ministru al sănătăţii pentru a prezida comisia pentru sănătate a Camerei Comunelor. Anterior în acest an, el a spus că ambiţia sa de a deveni prim-ministru încă ”nu s-a şters complet”.