Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Blocarea Instagram va costa Rusia…

Blocarea Instagram va costa Rusia 200 de milioane de dolari: peste 250 de mii de bloggeri ruși vor rămâne fără veniturile obținute pe rețeaua socială – Forbes

Blocarea Instagram-ului va costa Rusia cel puțin 200 de milioane de dolari, bani câștigați de bloggerii ruși de pe Instagram. În anul 2021, aceștia au câștigat 211 milioane de dolari, relatează Forbes.

Sursa citată scrie că Instagram este cea mai populară din toate rețelele sociale utilizate în Rusia. Potrivit șefului Instagram-ului, Adam Mozzeri, 80 de milioane de ruși au folosit Instagram-ul. 

Pentru comparație: rețeaua rusă VKontakte este folosită de 73 de milioane, iar Facebook de 39,7 milioane.

Totodată, Instagram este cea mai folosită rețea socială pentru afaceri din Rusia, spune managerul de vânzări Pavel Gurov. 

Conform Forbes Rusia, prezentatoarea TV Ksenia Sobchak este lider printre personalitățile cu cele mai mari venituri obținute prin intermediul rețelelor de socializare în anul 2020. Ea a câștigat 1,48 milioane de dolari din blogging. Cântăreața Polina Gagarina s-a clasat pe locul al doilea cu 890 de mii de dolari, iar Ida Galich s-a clasat pe locul trei cu 850 de mii de dolari. Venitul cunoscutei prezentatoare TV, actriță și video bloggeră, Nastya Ivleeva, originară din Ucraina este de 610 de mii de dolari, ea fiind pe locul șase în acest top.

Potrivit trendHERO, în spațiul ruses, pe Instagram există aproximativ 255 000 de micro-influenceri și aproape 20.000 de macro-influenceri și milionari. Astfel, dacă aceștia încetează să mai folosească Instagram, toți vor pierde veniturile obținute prin intermediul rețelei.

Alte rețele, precut Telegram și VKontakte, la care bloggerii ruși încearcă să treacă după blocarea Instagramului, nu le vor putea oferi acestora același nivel de câștig. Instrumentele Telegram nu sunt potrivite pentru monetizarea conținutului.

Nici VPN nu le va aduce venituri bloggerilor ruși. Utilizatorii ruși pot folosi acest instrument, dar nu pentru mult timp, spune CEO WhyNot?, Enot Evgeny Taller. 

„A avea un VPN conectat tot timpul este un inconvenient pe care majoritatea utilizatorilor nu îl vor putea suporta multă vreme”, spune Taller.

Chiar și blocarea completă a rețelelor sociale și a libertății de exprimare nu îi va forța pe ruși să protesteze împotriva acțiunilor lui Putin, spun experții. 

Instagram a fost blocat în Rusia din cauza deciziei conducerii rețelei de socializare de a permite publicarea apelurilor la violență împotriva armatei ruse în Ucraina.