Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Biserica Ortodoxă Ucraineană, acuzată de…

Biserica Ortodoxă Ucraineană, acuzată de autoritățile de la Kiev că este pro-rusă. Ce a descoperit Serviciul de Securitate al Ucrainei în urma unor percheziții la mai multe biserici

Sursa foto: Reuters

Autoritățile de la Kiev acuză Biserica Ortodoxă Ucraineană că este pro-rusă. Acestea au ordonat vineri, 10 martie, unei aripi aliniate cu Rusia a Bisericii Ortodoxe, să părăsească un complex mănăstiresc din Kiev, aceasta fiind cea mai recentă măsură împotriva unei confesiuni privită cu suspiciune profundă de Guvern, informează Reuters.

Oficialii ucraineni iau măsuri drastice împotriva Bisericii Ortodoxe Ucrainene, care se află sub autoritatea patriarhului de la Moscova chiar și după ce Rusia a invadat Ucraina, pe motiv că este pro-rusă și colaborează cu autoritățile de la Moscova. Patriarhul Kirill I al Moscovei, a susținut cu tărie invazia rusă în Ucraina.

La rândul lor, reprezentanții Bisericii Ortodoxe Ucrainene susțin că au rupt legăturile cu Rusia și cu patriarhia Moscovei și instituția este „victima unei vânători de vrăjitoare politice”.

Între timp, Ministerul ucrainean al Culturii a declarat că Biserica Ortodoxă Ucraineană a primit ordin să părăsească complexul mănăstiresc Kyiv-Pechersk Lavra, vechi de 980 de ani, unde își are sediul. Într-o declarație, acesta a precizat că o anchetă a arătat că biserica „a încălcat termenii acordului privind utilizarea proprietății de stat”, dar nu a oferit detalii.

Biserica Ortodoxă Ucraineană, care are termen până pe 29 martie pentru a pleca, a declarat într-o postare pe Facebook că rezultatele anchetei au fost „în mod evident părtinitoare și încalcă în mod grosolan normele legale”.

Din octombrie, Serviciul de Securitate al Ucrainei a efectuat în mod regulat percheziții la bisericile BOC, a impus sancțiuni episcopilor și susținătorilor săi financiari și a deschis dosare penale împotriva a zeci de clerici ai acesteia.

Autoritățile ucrainene au declarat că au găsit literatură pro-rusă în incinta bisericilor și cetățeni ruși adăpostiți acolo, acuzații pe care Biserica Ortodoxă Ucraineană le-a negat.