Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Biserica Ortodoxă din Ucraina, subordonată…

Biserica Ortodoxă din Ucraina, subordonată Patriarhiei Ruse, și-a declarat „independența și autonomia deplină” față de Biserica Ortodoxă rusă: „Ne exprimăm dezacordul față de poziția patriarhului Kirill cu privire la război”

Biserica Ortodoxă ucraineană, subordonată până în prezent Patriarhiei Ruse, și-a declarat „independența și autonomia deplină” față de Biserica Ortodoxă rusă, fiind o demonstrație a faptului că invazia rusă în Ucraina i-a transformat chiar și pe cei mai înflăcărați susținători ai Rusiei împotriva Kremlinului.

În urma sinodului, reprezentanții Bisericii Ortodoxe ucrainene și-au exprimat dezacordul față de poziția Patriarhului Kirill al Moscovei și al întregii Rusii cu privire la războiul din Ucraina.

„Conciliul condamnă războiul ca fiind o încălcare a poruncii lui Dumnezeu – „Să nu ucizi!” și își exprimă condoleanțele față de toți cei care au suferit în război”, a anunțat vineri Biserica Ortodoxă ucraineană într-o postare pe Facebook.

Reprezentanții Bisericii Ortodoxe din Ucraina au cerut autorităților ucrainene și autoritățile Federației Ruse să continue procesul de negociere și să caute „un cuvânt puternic și inteligent care ar putea opri vărsarea de sânge”.

„Ne exprimăm dezacordul față de poziția patriarhului Kirill al Moscovei și al întregii Rusii cu privire la războiul din Ucraina. Conciliul a adoptat modificări și amendamente relevante la statutul privind guvernarea Bisericii Ortodoxe ucrainene, care atestă independența și autonomia deplină a Bisericii Ortodoxe ucrainene (…). Catedrala își exprimă convingerea profundă că cheia succesului dialogului ar trebui să fie nu doar dorința de restabilire a unității bisericești, ci și dorința sinceră de a-ți construi viața pe principiile conștiinței creștine și purității morale”, a subliniat Biserica.

Ani de zile, „aripa ucraineană” a Bisericii Ortodoxe ruse a încercat să se prezinte ca fiind independentă, susținând în același timp abordarea Kremlinului privind unitatea spirituală dintre cele două națiuni. Acest lucru a devenit din ce în ce mai dificil după ce Rusia a anexat în 2014 peninsula Crimeea, scrie The Wall Street Journal.

De la începutul războiului provocat de Rusia în Ucraina, preoții din ramura Bisericii Ortodoxe ruse din Ucraina au început să-l critice pe patriarhul Kirill și să treacă la Biserica Ortodoxă a Ucrainei.

Șeful Bisericii Ortodoxe din Ucraina a declarat vineri că biserica a pledat întotdeauna pentru pace: „Vocea bisericii noastre, din păcate, a rămas neauzită”, a spus el.