• ads
 • Bilanțul epidemiei de coronavirus a ajuns la peste 2.000 de morți și 75.000 de îmbolnăviri

  Bilanțul epidemiei de coronavirus a ajuns la peste 2.000 de morți și 75.000 de îmbolnăviri
  de
  vizualizări
  19 februarie 2020 | 08:58

  Epidemia a provocat până acum peste 2.000 de decese, inclusiv cinci în afară Chinei și peste 75.000 de persoane au fost infectate, relatează presa de peste Prut.

  Miercuri este ziua decisivă pentru miile de turiști, între care și doi moldoveni, de la bordul navei Diamond Princess, aflată în carantină în portul japonez Yokohama.

  Autoritățile de la Tokio au anunțat că vor ridica miercuri carantina impusă pasagerilor de pe navă și le vor permite să coboare la țărm.

  Înainte de toate, vor fi supuși însă unui nou control. În total, aproape 550 de persoane s-au infectat, până acum, la bordul navei de croazieră.

  Un român e printre ei, dar autoritățile de la București spun că starea lui de sănătate e bună.

  Autoritățile chineze anunță tot mai multe cazuri vindecare

  Autorităţile chineze anunţă tot mai multe cazuri vindecate, dar le-au cerut celor externaţi să revină în spitale pentru a dona plasmă, care va fi utilizată pentru stabilizarea pacienţilor aflaţi în stare gravă.

  Ms Li, pacient vindecat și donator de plasmă: „Medicii îi salvează pe pacienţi riscându-şi propriile vieţi, aşa că trebuie să facem şi noi ce putem pentru a ne aduce contribuţia şi a-i ajuta pe alţii.”

  Coronavirusul nu i-a cruțat nici pe medici

  Liu Zhiming avea de 51 de ani și era directorul unui mare spital din Wuhan, printre primele desemnate să trateze cazurile de infectare cu coronavirus. Însă medicul, care era și unul dintre cei mai buni neurochirurgi din China, a devenit el însuși pacient și cu toate eforturile colegilor lui, s-a stins.

  Oficial, peste 1.700 de lucrători din sistemul sanitar s-au îmbolnăvit iar șase dintre aceștia au fost uciși de boală.

  După izbucnirea epidemiei, numeroase informații și imagini postate pe rețelele de socializare au arătat că medicii și asistentele din Wuhan, aflați în prima linie a luptei contra coronavirusului, lucrează până la epuizare, fiind prea puțini pentru a gestiona criza din epicentrul epidemiei.

  Imagini emoționante cu un bătrân de 87 de ani, care are grijă de soția lui grav bolnavă au devenit virale pe rețelele de socializare. Ambii au fost infectați cu Covid-19 și primesc tratament la același spital din Wuhan. Femeia are și Alzhaimer.

  În alt spital un asistent medical tocmai a încheiat o perioadă de 14 zile când a tratat pacienți în stare critică. Acum, soția lui – și ea asistentă medicală – l-a înlocuit și îi continuă munca folosindu-se de notițele pe care i le-a lăsat el.

  Val de discriminare la adresa chinezilor

  Una dintre cele mai neaşteptate probleme provocate de noul virus, la nivel mondial, e valul de discriminare îndreptat asupra etnicilor chinezi.

  De exemplu, cartierul Chinatown din New York era, înainte de epidemie, unul dintre punctele turistice importante ale metropolei. Acum, vin tot mai puţini turişti, iar localnicii preferă să nu iasă din casă.

  Carl Chan, localnic: „Cred că sunt multe concepţii greşite şi mulţi oameni care presupun că, dacă vii din Chinatown, trebuie să fii foarte bolnav şi oamenii vor începe să moară.”

  Chiar dacă numărul cazurilor noi pare să fie în scădere, oficialii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii spun că un vaccin capabil să elimine riscul de infectare cu noul virus ar putea să apară abia peste un an şi jumătate.

  Sursa: Stirileprotv.ro

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Cerințele de asigurare minime pentru daunele produse pasagerilor, bagajelor și mărfurilor, votate de Parlament

  Parlamentul a votat joi, 9 iulie, în lectură finală proiectul de lege cu privire la răspunderea și cerințele de asigurare a operatorilor aerieni și a operatorilor de aeronave. Potrivit noii legi, operatorii aer…
  Cerințele de asigurare minime pentru daunele produse pasagerilor, bagajelor și mărfurilor, votate de Parlament

  Deputat PPDA, despre faptul că Gațcan este păzit de SPPS: „Gațcan merge și la veceu cu Furculiță. Este păzit ca nimeni să nu discute cu el”

  „Ștefan Gațcan trebuie să-și dea demisia”. Asta a declarat deputatul Platformei DA, Vasile Năstase, care susține că revenirea docorului-deputat în Parlamentul de la Chișinău este „o rușine”. Parlamentarul a mai…
  Deputat PPDA, despre faptul că Gațcan este păzit de SPPS: „Gațcan merge și la veceu cu Furculiță. Este păzit ca nimeni să nu discute cu el”

  Monitorul Oficial va fi digitalizat

  Monitorul Oficial al Republicii Moldova va fi editat atât în format electronic, cât și în format tipărit, cu aceeași forță juridică. Parlamentul a aprobat, în prima lectură, un proiect de modificare a Legii pri…
  Monitorul Oficial va fi digitalizat

  Moțiunea simplă împotriva politicilor în domeniul sănătății a fost respinsă de Parlament

  Moțiunea simplă împotriva politicilor guvernamentale în domeniul sănătății nu a fost susținută în plenul Parlamentului de la Chișinău. Pentru respingerea moțiunii au votat deputații PSRM și PDM. După ce ministr…
  Moțiunea simplă împotriva politicilor în domeniul sănătății a fost respinsă de Parlament

  A treia tranșă din asistența macrofinanciară, în valoare de 40 mln euro, din partea UE, anulată. Anunțul făcut de lidera PAS

  Vineri, 10 iulie, Uniunea Europeană va aproba eliberarea tranșei a doua din asistența macrofinanciară, în valoare de 30 milioane de euro, pentru R. Moldova. Anunțul a fost făcut de către lidera PAS, Maia Sandu,…
  A treia tranșă din asistența macrofinanciară, în valoare de 40 mln euro, din partea UE, anulată. Anunțul făcut de lidera PAS

  Aproape 8 mii de cereri pentru reexaminarea pensiei pentru limită de vârstă, recepționate de CNAS în 8 zile

  În opt zile, începând cu 1 iulie curent, reprezentanții Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS) a recepționat aproape 8 mii de cereri pentru reexaminarea pensiei pentru limita de vârstă. Astfel, până la 8 i…
  Aproape 8 mii de cereri pentru reexaminarea pensiei pentru limită de vârstă, recepționate de CNAS  în 8 zile