• COVID-19

  298 cazuri confirmate 15 cazuri de recuperare 2 decese
 • Bilanțul epidemiei de coronavirus a ajuns la peste 2.000 de morți și 75.000 de îmbolnăviri

  Bilanțul epidemiei de coronavirus a ajuns la peste 2.000 de morți și 75.000 de îmbolnăviri
  de
  19 februarie 2020 | 08:58

  Epidemia a provocat până acum peste 2.000 de decese, inclusiv cinci în afară Chinei și peste 75.000 de persoane au fost infectate, relatează presa de peste Prut.

  Miercuri este ziua decisivă pentru miile de turiști, între care și doi moldoveni, de la bordul navei Diamond Princess, aflată în carantină în portul japonez Yokohama.

  Autoritățile de la Tokio au anunțat că vor ridica miercuri carantina impusă pasagerilor de pe navă și le vor permite să coboare la țărm.

  Înainte de toate, vor fi supuși însă unui nou control. În total, aproape 550 de persoane s-au infectat, până acum, la bordul navei de croazieră.

  Un român e printre ei, dar autoritățile de la București spun că starea lui de sănătate e bună.

  Autoritățile chineze anunță tot mai multe cazuri vindecare

  Autorităţile chineze anunţă tot mai multe cazuri vindecate, dar le-au cerut celor externaţi să revină în spitale pentru a dona plasmă, care va fi utilizată pentru stabilizarea pacienţilor aflaţi în stare gravă.

  Ms Li, pacient vindecat și donator de plasmă: „Medicii îi salvează pe pacienţi riscându-şi propriile vieţi, aşa că trebuie să facem şi noi ce putem pentru a ne aduce contribuţia şi a-i ajuta pe alţii.”

  Coronavirusul nu i-a cruțat nici pe medici

  Liu Zhiming avea de 51 de ani și era directorul unui mare spital din Wuhan, printre primele desemnate să trateze cazurile de infectare cu coronavirus. Însă medicul, care era și unul dintre cei mai buni neurochirurgi din China, a devenit el însuși pacient și cu toate eforturile colegilor lui, s-a stins.

  Oficial, peste 1.700 de lucrători din sistemul sanitar s-au îmbolnăvit iar șase dintre aceștia au fost uciși de boală.

  După izbucnirea epidemiei, numeroase informații și imagini postate pe rețelele de socializare au arătat că medicii și asistentele din Wuhan, aflați în prima linie a luptei contra coronavirusului, lucrează până la epuizare, fiind prea puțini pentru a gestiona criza din epicentrul epidemiei.

  Imagini emoționante cu un bătrân de 87 de ani, care are grijă de soția lui grav bolnavă au devenit virale pe rețelele de socializare. Ambii au fost infectați cu Covid-19 și primesc tratament la același spital din Wuhan. Femeia are și Alzhaimer.

  În alt spital un asistent medical tocmai a încheiat o perioadă de 14 zile când a tratat pacienți în stare critică. Acum, soția lui – și ea asistentă medicală – l-a înlocuit și îi continuă munca folosindu-se de notițele pe care i le-a lăsat el.

  Val de discriminare la adresa chinezilor

  Una dintre cele mai neaşteptate probleme provocate de noul virus, la nivel mondial, e valul de discriminare îndreptat asupra etnicilor chinezi.

  De exemplu, cartierul Chinatown din New York era, înainte de epidemie, unul dintre punctele turistice importante ale metropolei. Acum, vin tot mai puţini turişti, iar localnicii preferă să nu iasă din casă.

  Carl Chan, localnic: „Cred că sunt multe concepţii greşite şi mulţi oameni care presupun că, dacă vii din Chinatown, trebuie să fii foarte bolnav şi oamenii vor începe să moară.”

  Chiar dacă numărul cazurilor noi pare să fie în scădere, oficialii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii spun că un vaccin capabil să elimine riscul de infectare cu noul virus ar putea să apară abia peste un an şi jumătate.

  Sursa: Stirileprotv.ro

  MAIL AUTOR [email protected]
  [gs-fb-comments]

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Premierul Chicu: Moldovenii blocați în Franța, induși în eroare de „escroci”. Zborul nu a fost autorizat

  „Comisia pentru Situații Excepționale a autorizat zborul pentru mâine, iar escrocii intenționat au adunat oamenii în aeroport astăzi, ca să-și bată joc de ei”, este reacția premierului Ion Chicu la faptul că 22…
  Premierul Chicu: Moldovenii blocați în Franța, induși în eroare de „escroci”. Zborul nu a fost autorizat

  Moldovenii blocați pe aeroportul de la Paris au primit alimente și locuri unde să doarmă

  Reprezentanții aeroportului unde au rămas blocați cei 220 de moldoveni azi, le-au distribuit alimente. De asemenea, vor primi locuri unde să doarmă. „Au organizat acum reprezentanții aeroportului unde să dorm…
  Moldovenii blocați pe aeroportul de la Paris au primit alimente și locuri unde să doarmă

  VIDEO/ Când se poate răspândi coronavirusul prin aer. Explicația unui profesor din Coreea de Sud

  Un profesor de boli infecțioase din Coreea de Sud a explicat că sunt șanse mici ca noul coronavirus să poată fi transmis prin aer, însă în anumite situații acest lucru poate fi posibil, relatează Asian Boss, ci…
  VIDEO/ Când se poate răspândi coronavirusul prin aer. Explicația unui profesor din Coreea de Sud

  Câteva companii din R. Moldova donează milioane de lei pentru lupta împotriva COVID-19

  Criza cauzată de noul coronavirus a creat un val de solidaritate în R. Moldova. Câteva companii s-au mobilizat și au făcut donații importante pentru spitalele și cadrele medicale din țară.
  Câteva companii din R. Moldova donează milioane de lei pentru lupta împotriva COVID-19

  Coronavirus, studiul asupra sfârșitului iadului: DATA infecțiilor zero

  Un raport al Institutului Einaudi identifică dată estimativă a sfârșitului situației de urgență. Luni, 30 martie, în Italia, toți, unii mai mult, alții mai puțin, se întreabă: când se vor termina toate acestea?…
  Coronavirus, studiul asupra sfârșitului iadului: DATA infecțiilor zero

  Dodon, despre moldovenii de peste hotare care vor să revină în R. Moldova: „Noi ne dorim să reveniți acasă, dar… ce facem noi cu 200 de mii de moldoveni deodată?”

  Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) este unica instituție care, în baza deciziilor aprobate de către Comisa Situații Excepționale, poate organiza curse charter pentru a aduce cetățenii…
  Dodon, despre moldovenii de peste hotare care vor să revină în R. Moldova: „Noi ne dorim să reveniți acasă, dar… ce facem noi cu 200 de mii de moldoveni deodată?”