Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Biden va participa la summitul…

Biden va participa la summitul NATO. Astăzi vor fi aprobate obiectivele Alianței pentru următorul deceniu

Sursa foto: Reuters

Președintele SUA, Joe Biden, urmează să se deplaseze marți, 28 iunie, în Spania pentru începutul summitului NATO, care se așteaptă să se concentreze în special pe războiul provocat de Rusia în Ucraina, după ce a încheiat întâlnirile finale cu liderii G7 din Germania, transmite CNN.

Biden se va întâlni marți dimineață cu cancelarul Olaf Scholz al Germaniei, cu președintele Emmanuel Macron al Franței și cu premierul Boris Johnson al Marii Britanii, în marja G7, care are loc în regiunea Bavaria din Germania.

După-amiază, Biden se va deplasa la Madrid. Se așteaptă ca liderii care participă la summitul NATO să aprobe un nou „Concept strategic”, care prezintă obiectivele alianței de apărare pentru următorul deceniu. Aceste priorități includ „consolidarea rezilienței împotriva amenințărilor transnaționale, inclusiv cele cibernetice și climatice” și „aprofundarea parteneriatelor cu partenerii democratici din Europa și Asia pentru a consolida ordinea internațională bazată pe reguli”, precizează Casa Albă.

Summitul are loc în contextul în care invazia Rusiei în Ucraina se întinde în a cincea lună și în timp ce SUA încearcă să mențină aliații uniți în sprijinul Ucrainei și să mențină presiunea asupra președintelui rus Vladimir Putin. Dar are loc și în contextul în care liderii se confruntă cu amenințarea unei recesiuni globale, iar administrația Biden se confruntă cu o inflație în creștere și cu prețuri și rate ale dobânzii ridicate la nivel național. Preocupările economice crescânde au ridicat întrebări dacă răspunsul occidental unit la conflictul din Ucraina poate fi susținut pe termen lung, pe măsură ce războiul se prelungește.

Evaluarea americană a războiului prevede din ce în ce mai mult o bătălie lungă și dureroasă în estul Ucrainei, care se va solda cu pierderi mari de personal de ambele părți. Președintele ucrainean Volodimir Zelensky le-a spus liderilor G7, în timpul unei reuniuni virtuale de luni, că dorește ca războiul din Ucraina să se încheie până la sfârșitul anului 2022.

Oficialii americani și europeni privesc, de asemenea, summitul drept un potențial progres în ceea ce privește avansarea cererilor Finlandei și Suediei de aderare la NATO. Cele două națiuni au solicitat oficial să facă parte din alianța de securitate în luna mai, impulsionate de invazia Rusiei în Ucraina. Însă președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a declarat că nu va sprijini aceste candidaturi și a acuzat cele două țări că adăpostesc membri ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan, cunoscut și sub numele de PKK, pe care Turcia îl consideră o organizație teroristă.

Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a declarat reporterilor de la summitul G7 că obiectivul înaintea summitului NATO de la Madrid este de a „crea cât mai mult impuls pozitiv posibil în spatele candidaturilor Finlandei și Suediei”.