Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Biden l-a numit pe Gorbaciov…

Biden l-a numit pe Gorbaciov un om curajos: „El a crezut în „glasnost și perestroika” ca o cale de urmat pentru poporul Uniunii Sovietice după atâția ani de izolare și privare”

Președintele american Joe Biden a spus că primul președinte al URSS, Mihail Gorbaciov, a avut curajul și dorința de a-și risca cariera pentru a realiza un alt viitor. Acest lucru se precizează într-o declarație a liderului american publicată pe  site-ul Casei Albe, după anunțul despre decesul ultimului lider al Uniunii Sovietice.

Biden, comentând deciziile lui Gorbaciov cu privire la glasnost și perestroika, a subliniat că acestea au fost acțiunile unui om cu imaginație care a fost capabil să vadă oportunitatea de a crea un viitor diferit. În plus, potrivit președintelui Statelor Unite, Gorbaciov a avut curajul să-și riște cariera pentru a-și atinge obiectivele.

„El a crezut în glasnost și perestroika <…> nu doar ca sloganuri, ci ca o cale de urmat pentru poporul Uniunii Sovietice după atâția ani de izolare și privare”, a spus Biden.

El a menționat că rezultatul acțiunilor lui Gorbaciov a fost o lume mai liberă și mai sigură pentru milioane de oameni.

„Exprimăm cele mai profunde condoleanțe familiei și prietenilor săi, precum și tuturor oamenilor care au beneficiat de credința sa într-o lume mai bună”, a conchis președintele american.

Mihail Gorbaciov a murit pe 30 august, la vârsta de 92 de ani. Gorbaciov a fost singurul președinte al URSS, ultimul secretar general al Comitetului Central al PCUS și președintele prezidiului Sovietului Suprem al URSS. A preluat funcția de secretar general în 1985, după care a anunțat o restructurare care vizează democratizarea societății sovietice.