Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Belarus: Șeful Bisericii Catolice demisionează…

Belarus: Șeful Bisericii Catolice demisionează în urma criticilor aduse lui Lukașenko

Tadeusz Kondrusiewicz/ foto:polishnews.co.uk

Șeful Bisericii Catolice din Belarus, episcopul Tadeusz Kondrusiewicz, care criticase represiunea împotriva protestelor împotriva președintelui Lukașenko, a demisionat din cauza vârstei, a anunțat duminică Vaticanul, potrivit AFP, citat de hotnews.ro.

Arhiepiscopul de Minsk, aflat în vizită în Polonia, de unde este familia sa, a criticat, în urmă cu câteva săptămâni, într-un interviu la radio represiunea violentă a opoziției față de președintele Alexander Lukașenko, transmite hotnews.ro

În urma acestor critici, i s-a refuzat intrarea în Belarus, țara în care s-a născut și al cărei cetățean este. Acesta a trebuit să petreacă mai mult de trei săptămâni în Polonia.

După negocierile dintre guvernul Belarus și Vatican, episcopului Kondrusiewicz i s-a acordat în sfârșit permisiunea de a se întoarce la Minsk chiar înainte de Crăciun.

Duminică, Vaticanul i-a anunțat demisia într-un mesaj scurt, explicând pur și simplu că decizia a fost „în conformitate cu regula care permite episcopilor să se retragă la 75 de ani”.

Liderul opoziției, Svetlana Tikhanovskaïa, a subliniat pe Twitter, din Lituania, unde se află în exil, că „bielorușii au fost cu adevărat binecuvântați să se afle sub conducerea arhiepiscopului”, scrie sursa citată.