Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Banca Europeană de Investiții își…

Banca Europeană de Investiții își propune să strângă 100 de miliarde de euro pentru a ajuta la reconstrucția Ucrainei – Reuters

Sursa foto: Reuters

Banca Europeană de Investiții (BEI), componenta de creditare a Uniunii Europene, propune o structură de finanțare folosită anterior în timpul pandemiei COVID-19 pentru a ajuta la reconstrucția Ucrainei cu investiții de până la 100 de miliarde de euro (104,3 miliarde de dolari), potrivit unui document consultat de Reuters.

Fondul fiduciar UE-Ucraina Gateway Trust Fund (E-U GTF) ar urmări să aibă o contribuție inițială de 20 de miliarde de euro din partea țărilor UE și a bugetului UE, sub formă de granturi, împrumuturi și garanții.

În special, garanțiile ar avea un efect multiplicator, conducând la proiecte de infrastructură în valoare totală de aproximativ 100 de miliarde de euro, potrivit documentului consultat de Reuters, aproximativ jumătate din nevoile imediate ale Ucrainei.

Propunerea BEI urmează să fie prezentată luni, 4 iulie, în prima zi a Conferinței internaționale de redresare a Ucrainei, care se desfășoară în Elveția și care are ca scop furnizarea de resurse pentru Ucraina și sprijinirea redresării postbelice.

BEI propune un fond care ar funcționa la fel ca cel utilizat în cazul pandemiei COVID-19 pentru a garanta finanțarea întreprinderilor mici și mijlocii.

GTF al UE ar putea contribui la reconstrucția podurilor sau la renovarea serviciilor de apă, în special pentru orașele a căror populație s-a extins din cauza migrației de la invazia Rusiei din 24 februarie.

De asemenea, proiectele ar putea fi axate pe facilitarea exporturilor Ucrainei sau pe infrastructurile sale energetice și digitale. BEI sau bănci de dezvoltare precum KfW sau DFC ar putea apela la fond sau la garanțiile acestuia pentru investițiile pe care le supraveghează. Fondul este, de asemenea, conceput pentru a încuraja întreprinderile private care ar considera că finanțarea investițiilor în Ucraina este prea riscantă.

Utilizarea unui instrument similar cu cel utilizat anterior înseamnă că poate fi pus în aplicare mai rapid, astfel încât investițiile inițiale ar putea fi aprobate până la sfârșitul anului. Acesta ar permite și altora să contribuie și ar putea fi extins cu ușurință.

Comisia Europeană trebuie mai întâi să își dea avizul, iar apoi o majoritate a țărilor UE trebuie să aprobe planul. Ulterior, statele UE ar urma să decidă dacă vor contribui sau nu la fond.