Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Autoritățile ruse vor cheltui jumătate…

Autoritățile ruse vor cheltui jumătate de miliard de ruble pe medicamente împotriva COVID, care nu au eficiență dovedită

Autoritățile ruse au încheiat contracte în sumă de cel puțin 479 milioane de ruble pentru achiziționarea favipiravirului. Despre aceasta scrie portalul Госзакупки. Practic, contractele sunt încheiate prin metoda de achiziție de la un singur furnizor, scrie Novaya Gazeta.

Lideră printre furnizori a fost desemnată compania Biotek SRL care a încheiat contracte în suma de peste 220 de milioane de ruble. Proprietarii principali ai companiei, potrivit lui EGRUL, fostul senator Boris Shpigel și Evghenia Shpigel.

Pe locul al doilea (mai mult de 100 de milioane de rublepentru livrarea favipiravirului) este Verfarm SRL. Este o firmă fără un site web, cu un cetățean necunoscut, Artemii Dasaev, în calitate de director și fondator.

Pe locul al treilea este R-Farm al lui Alexei Repika, iar pe locul al patrulea – SA Farmstandart, condusă de Grigori Potapov și Victor Haritonin.

Potrivit portalului Goszakupki, a fost anunțată achiziționarea Aviavirului în sumă de 41 de milioane de ruble, Areplivirului – contra 319 mii de ruble, Coronavirului – a 2,5 milioane de ruble. Favipiravirul, fără specificarea denumirii comerciale, a fost comandat în sumă de 124 de milioane de ruble.

Potrivit datelor Registrului de Stat al medicamentelor, înregistrarea medicamentelor Avifavir (priducător — Himrar), Areplivir (Promomed), Coronavir(P-Farm) a fosy făcută în lunile mai, iunie și iulie a acestui an.

În același timp, niciunul din aceste preparate nu a trecut faza a 3-a de testare clinică pentru evaluarea eficienții acestora. Rapoartele de testare, rapoartele privind fazele de testare finalizate nu au fost publicate.

Arestipropir, Coronavir și Avifavir conțin una și aceeași substanță activă – favipiravir. Acesta este un medicament antiviral care a fost dezvoltat în SUA, dar nu a fost înregistrat acolo din cauza efectului teratogen puternic. Studiile privind medicamentul nu au arătat eficiența formalăa acestuia, în special rezultatele testelor japoneze nu au identificat beneficii semnificative ale favipiravirului.

Sursa: Novaya gazeta