Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Autoritățile din Norvegia expulzează 15…

Autoritățile din Norvegia expulzează 15 diplomați ruși: „Activitățile lor reprezintă o amenințare pentru țara noastră”

Sursa foto: Reuters

Autoritățile din Norvegia au expulzat 15 oficiali ai ambasadei ruse despre care reprezentanții Ministerului norvegian de Externe au declarat joi că sunt „ofițeri de informații” care „operează sub acoperirea unor poziții diplomatice”, fiind cea mai recentă expulzare de acest fel efectuată de o națiune occidentală de când Rusia a invadat Ucraina, transmite Reuters.

Reprezentanții Ambasadei Rusiei la Oslo au declarat pentru Reuters că decizia Norvegiei a fost „un alt pas extrem de neprietenos, care va avea un răspuns”.

Aproximativ 40 de diplomați ruși sunt în prezent acreditați la Oslo, astfel că expulzările reprezintă mai mult de o treime din numărul lor.

Este cel mai recent caz în care o țară occidentală expulzează diplomați ruși de când Moscova a lansat anul trecut războiul împotriva Ucrainei. Până acum, în acest an, Estonia, Olanda și Austria au expulzat, de asemenea, diplomați ruși.

Anterior, autoritățile din Norvegia au expulzat trei diplomați ruși în aprilie 2022.

„Activitățile lor reprezintă o amenințare pentru țara noastră”, a declarat ministra norvegiană de Externe Anniken Huitfeldt, într-o conferință de presă.

„Am urmărit activitățile lor de-a lungul timpului. Acestea au crescut de la invazia din Ucraina. Ofițerii respectivi trebuie să părăsească Norvegia în scurt timp”, a adăugat ea.

Ministerul rus de Externe a declarat că Moscova va răspunde la expulzări, a relatat agenția de presă de stat TASS, fără a oferi însă detalii.

Norvegia, membră a alianței militare NATO, are o graniță comună cu Rusia în zona arctică.

Expulzările ar putea complica și mai mult procesul de transfer al președinției Consiliului Arctic, un organism multilateral în cadrul căruia națiunile arctice discută probleme care afectează regiunea. În prezent, Moscova deține președinția, dar Norvegia urmează să preia această funcție la 11 mai, iar Oslo a declarat că va acorda prioritate unei tranziții fără probleme.

Huitfeldt a spus că este prea devreme pentru a spune dacă expulzările vor afecta tranziția Consiliului Arctic.