Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Armenia acuză Turcia că a…

Armenia acuză Turcia că a doborât unul din avioanele sale, în cursul conflictului din Nagorno-Karabah

Armenia a anunțat că Turcia a doborât unul din avioanele sale militare, însă Ankara a negat. Erevenul acuză Ankara de ingerinţă în confruntările în curs de desfăşurare între Azerbaidjan şi separatiştii pro-armeni din Nagorno-Karabah, relatează AFP, Reuters şi RIA Novosti, potrivit Agerpres.

Agenţia de presă oficială armeană Armenpress, citată de DPA, a indicat că incidentul s-a produs în spaţiul aerian al Armeniei.

„Un Su-25 al Forţelor aeriene armene a fost doborât de un F-16 turc (..) care a venit dinspre teritoriul azer”, a anunţat o purtătoare de cuvânt a Ministerului armean al Apărării, Şuşan Stepanian, într-o postare pe Facebook. Pilotul avionului „a murit ca un erou”, a mai precizat purtătoarea de cuvânt. Aparatul armean se afla într-o misiune militară când a fost doborât, a mai spus ea.

Avionul turc „a decolat de pe un aeroport din oraşul azer Ganja şi sprijinea avioanele şi dronele azere care bombardau satele civile Vardenis, Mers Masrik şi Sotk din Armenia”, a precizat purtătoarea de cuvânt citată. „Ministerul Apărării armean a acuzat mai devreme Turcia de agresiune directă” împotriva Armeniei, a adăugat ea.

„Alegaţiile potrivit cărora Turcia a doborât un avion de luptă armean sunt absolut false”, a dezminţit Ankara prin vocea directorului pentru comunicare al preşedinţiei turce, Fahrettin Altun. „Armenia trebuie să se retragă din teritoriile pe care le ocupă, în loc de a recurge la propagandă ieftină”, a adăugat el.

De duminică, au loc confruntări între forţele enclavei separatiste, susţinută politic, militar şi economic de Armenia, şi cele din Azerbaidjan, acestea fiind cele mai violente din 2016.

Armenia a decretat duminică legea marţială şi a dispus o mobilizare totală a armatei în urma confruntărilor din regiunea Nagorno-Karabah.

În total, de duminică, 58 de soldaţi din Nagorno-Karabah şi-au pierdut viaţa.

Baku a anunţat şapte civili ucişi, între care şase membri ai unei familii azere, iar regiunea disputată Nagorno-Karabah a anunţat că doi civili şi-au pierdut viaţa în confruntări.

Azerbaidjanul nu a furnizat informaţii despre pierderile sale militare. În total, cel puţin 67 de persoane – civili şi militari din ambele părţi – au fost ucişi.

Numărul real ar putea fi mult mai mare, ambele tabere pretinzând că au ucis sute de militari din tabăra adversă.

Cele două ţări din Caucaz au o dispută de lungă durată asupra Nagorno-Karabah, regiune din interiorul teritoriului azer, dar populată majoritar de etnici armeni. Deşi în 1994 a fost încheiat un acord de încetare a focului, în mod frecvent Armenia şi Azerbaidjanul se acuză reciproc de atacuri în Nagorno-Karabah şi de-a lungul frontierei dintre ele.