Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Armata ucraineană ar fi ucis…

Armata ucraineană ar fi ucis 800 de soldați ruși în ultimele 24 de ore. Aliații occidentali vor furniza Ucrainei mai multe vehicule blindate

Sursa foto: Reuters

Armata ucraineană a estimat joi, 5 ianuarie, că 800 de soldați ruși au fost uciși în ultimele 24 de ore, majoritatea în luptele din estul regiunii Donețk, în timp ce aliații occidentali au promis că vor furniza vehicule blindate, dar nu și tancurile grele pe care le dorește Ucraina, scrie Reuters.

Joi dimineață, 5 ianuarie, armata ucraineană a anunțat că forțele ruse s-au concentrat pe o ofensivă în sectorul Bahmut, iar atacurile sale în Avdiivka și Kupeansk nu au avut succes. Potrivit armatei ucrainene, peste 800 de soldați ruși, un avion, un elicopter și trei tancuri au fost distruse în ultima zi.

Aliații occidentali s-au orientat spre furnizarea de vehicule blindate de luptă Ucrainei, dar nu și de tancuri grele pe care Kievul le-a cerut pentru a lupta împotriva Rusiei, în timp ce Washingtonul a prezis că luptele intense vor continua luni de zile pe linia frontului estic.

Președintele francez Emmanuel Macron i-a spus președintelui ucrainean Volodimir Zelenski că guvernul său va trimite Ucrainei vehicule blindate de luptă AMX-10 RC pentru a ajuta la efortul său de război, a declarat miercuri un oficial francez după o convorbire telefonică între cei doi. Deși oficialul a spus că acestea ar fi primele vehicule blindate occidentale livrate Ucrainei, Australia a oferit Kievului 90 dintre vehiculele sale Bushmaster.

Președintele american Joe Biden a declarat, miercuri, că Washingtonul ia în considerare trimiterea de vehicule de luptă Bradley către Ucraina. Vehiculul blindat Bradley, care are un tun puternic, a fost un element de bază al armatei americane pentru a transporta trupe pe câmpurile de luptă încă de la mijlocul anilor 1980. Armata americană are mii de vehicule Bradley, iar acestea ar oferi Ucrainei mai multă „putere” pe câmpul de luptă și i-ar întări abilitățile în războiul de tranșee.

Kievul a cerut în mod repetat aliaților occidentali vehicule de luptă grele, precum Abrams și tancurile Leopard de producție germană.

Un oficial de rang înalt al administrației americane a făcut miercuri o evaluare sobră a luptelor din estul regiunii ucrainene Donețk, în special în jurul orașului Bahmut, aflat în mare parte în ruină și controlat de ucraineni. Este probabil ca luptele grele să persiste în viitorul apropiat, deși forțele rusești au făcut progrese treptate, a declarat oficialul.

„Luptele sunt încă destul de fierbinți (…). Cred că ceea ce vedem în Bahmut ar trebui să ne așteptăm să vedem și în alte părți de-a lungul frontului că vor fi lupte continue în lunile următoare”, a spus el.

Recent, Zelenski a declarat că trupele ucrainene au provocat numeroase pierderi rușilor și a afirmat că Moscova își consolidează forțele în regiunea Donețk.

Rusia a lansat ceea ce numește o „operațiune militară specială” în Ucraina pe 24 februarie, invocând amenințări la adresa propriei sale securități și necesitatea de a „proteja” vorbitorii de limbă rusă. Ucraina și aliații săi acuză Rusia de un război neprovocat pentru a cuceri teritorii.