Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Apariția lui Shoigu, după 13…

Apariția lui Shoigu, după 13 zile de tăcere. Ce nu este în regulă cu imaginile difuzate de televiziunile de stat din Rusia: „Priviți atent, sus, în colțul stâng” – VIDEO

Începând de duminică, 11 martie, adică din a 16-a zi de război, ministrul apărării Federației Ruse, Serghei Shoigu, a încetat să mai apară în public. Până în acea zi, Shoigu i-a sunat pe colegii săi din alte țări și a oferit premii. Cu alte cuvinte, au existat confirmări independente că șeful departamentului militar este în regulă. Ulterior, după cum notează publicația rusă „Медиазона”, Shoigu a dispărut.

Acest subiect a fost investigat de publicația rusă „Медиазона”, care a publicat un articol explicativ despre dispariția lui Shoigu.

Absența de 13 zile a liderului militar cheie, la apogeul celui mai serios război din istoria modernă a Rusiei, nu putea rămâne un secret pentru mult timp, așa că, jurnaliștii au început să se întrebe unde este Shoigu. Autoritățile ruse au încercat să răspundă: „totul este în regulă”, „șeful Ministerului Apărării este la postul lui”. Pentru a demonstra acest lucru, presa de stat din Rusia a difuzat joi, 24 martie, un scurt videoclip de la Consiliul de Securitate. Editorul video al publicației „Медиазона”, Alexandra Dubrovskaya, a vizionat acest videoclip și a ajuns la următoarea concluzie: cel mai probabil, Shoigu totuși nu a fost prezent la acea întâlnire.

Din întreaga ședință a Consiliului de Securitate al Federației Ruse, postul de stat „Rossiya 24” a difuzat tocmai acele imagini video, în care sunt vizibile problemele tehnice pe care le are Shoigu cu camera sa video. Natura acestor interferențe tehnice poate fi calificată drept ciudată. La prima vedere, se pare că Shoigu are unele probleme la capitolul difuzare. Cu toate acestea, vizualizând minuțios fiecare cadru la o rezoluție înaltă a imaginii, se creează impresia că operatorul mută rapid camera către ministru.

Acest lucru poate avea două explicații. Teoretic, videoclipul ar fi putut fi filmat chiar la începutul ședinței, care a început brusc, iar cameramanul lui Shoigu nu a postat cadrul, după care, și-a revizuit greșeala. Totuși, această teorie nu sună credibil: camera era pornită și pare să fi fost pur și simplu mutată.

A doua versiune, mult mai realistă, este că, un astfel de efect a fost pur și simplu adăugat în cadrul etapei de post-producție. Acest lucru a fost făcut cu scopul de a atrage atenția publicului anume asupra acestui colț al cadrului, pentru ca toți neapărat să observe că Shoigu este prezent la ședință.

Oare a participat la ședință Șoigu?

Orice persoană care se ocupă de editare video și post-producție, cunoaște că, să inserezi ceva pe ecranul televizorului, mai ales atunci când cadrul în sine este static (nu există mișcare în el) –  reprezintă o sarcină elementară.

Imaginile de la ședințele precedente ale Consiliului de Securitate al Federației Ruse, care au avut loc pe 3 și 11 martie curent, arată că, într-adevăr, Shoigu a participat la ambele întâlniri și a participat la discuții: se aude sunetul și persistă cadre filmate în prim-plan. Totodată, fundalul pe care a fost filmat Șoigu și hainele sale sunt absolut identice cu fundalul, pe care apare Shoigu la ședința Consiliul de Securitate din 24 martie.

Având în vedere că niciunul dintre videoclipurile difuzate în presa rusă nu au sunet, iar Shoigu este ascuns în colțul cadrului (asupra căruia ne-a fost atrasă atenția atât de insistent, prin intermediul unui simplu truc care mima probleme tehnice), există o probabilitate foarte mare că secvențele video cu Shoigu au fost pur și simplu extrase de la una dintre ședințele anterioare ale Consiliului de Securitate și lipite în videoclipul cu ședința de joi .

Per ansamblu, întreaga editare a videoclipului de la Consiliul de Securitate din 24 martie curent, pentru care a fost întreruptă difuzarea programului pe postul „Rossiya 24”, poate fi numită ciudată: videoclipul este format din două cadre și jumătate. Primul cadru este un plan general cu un televizor. Urmează al doilea cadru – un prim-plan al președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin. În cele din urmă apare al treilea cadru – același plan general, pe care, din nou, în locul imaginii lui Shoigu apare un ecran negru. 

Primul cadru nu se potrivește deloc cu al doilea: poziția corpului lui Putin este complet diferită, președintele Rusiei privind în altă direcție. Dacă videoclipul ar fi avut sunet, acest moment nu ar fi putut fi ascuns. Al treilea cadru, în general, este începutul primului cadru. Acest lucru devine evident, dacă îl tăiem de la sfârșit și îl inserăm la începutul videoclipului.

De ce dintr-o ședință enormă și lungă au fost luate doar două cadre? Aparent, nu mai era nimic de arătat din această ședință. Sau nu a fost permis acest lucru. 

Cel mai probabil, ședința Consiliului de Securitate într-adevăr a avut loc, doar că Shoigu nu a participat la ea. Imaginea lui a fost pur și simplu inserată în televizor, utilizând filmări de la una dintre ședințele anterioare ale consiliului. Așadar, au fost adăugate „problemele tehnice”, iar pentru cei care înțeleg foarte greu, „RIA Novosti” au făcut și un zoom (au apropiat imaginea), ca privitorului să-i fie clar unde să privească.

La concluzii similare despre videoclipul cu Serghei Shoigu a ajuns și publicația „The Moscow Times”. 


După 13 zile de când ministrul rus al Apărării a dispărut din spațiul public, joi, pe 24 martie, presa rusă a publicat un video de 10 secunde, fără sunet, în care se vede că Serghei Shoigu participă la o ședință online împreună cu Vladimir Putin. Nu este clar dacă imaginile publicate au fost făcute în acea zi sau a fost o filmare din arhivă.

Potrivit RIA Novosti, care face referire la purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, imaginile video ar fi fost făcute în timpul ședinței Consiliului de Securitate al Rusiei, în cadrul căruia Serghei Shoigu i-a raportat lui Vladimir Putin despre cum decurge „operațiunea specială” din Ucraina, despre ajutorul umanitar şi despre restabilirea infrastructurii „în teritoriile eliberate”.

În cadrul întâlnirii s-a discutat, potrivit sursei citate, și despre procesul de negocieri cu Ucraina.