Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Analiză The Washington Post: Ce…

Analiză The Washington Post: Ce înseamnă pentru Putin retragerea militară din Herson

Forțele ucrainene și-au înălțat steagul în orașul Herson, vineri, în urma celei mai mari înfrângeri politice și militare a președintelui rus, Vladimir Putin, de la începutul războiului.

Herson a fost singura capitală regională din Ucraina pe care forțele ruse au reușit să o captureze de la începutul invaziei din 24 februarie. Iar acum, cedarea orașului ucrainenilor a spulberat iluzia de control pe care Putin a încercat să o creeze prin organizarea de referendumuri și declararea ilegală a Hersonului și a altor trei regiuni – Luhansk, Donețk, Zaporojie – drept anexate la Rusia, scrie The Washington Post.

Deși forțele ruse încă sunt în control la granița regiunii Herson, pierderea capitalei regionale este o lovitură uluitoare, mai ales după repetatele declarații ale personalităților pro-Kremlin cum că Rusia va rămâne în Herson „pentru totdeauna”.

Comunitățile părtașe Moscovei au numit predarea orașului o „trădare” și „o zi neagră”. Herson, împreună cu celelalte regiuni anexate ilegal, a fost înscris în Constituția rusă ca parte a Rusiei, după ce parlamentul a confirmat planurile de anexare ale lui Putin.

Steagul Hersonului, dar și ale celorlalte trei regiuni, au fost ridicate recent în timpul unei ceremonii a Dumei de Stat.

În timp ce alți lideri ar putea suferi repercusiuni grave, Kremlinul a pregătit cu grijă populația rusă pentru acest șoc, distanțându-l pe Putin de responsabilitate și încercând să-l izoleze de consecințele politice. Totuși, au existat semne că președintele rus nu va scăpa în totalitate de responsabilitate și că înfrângerea Hersonului ar putea stârni opoziția față de război, care a crescut încet pe fondul eșecurilor repetate pe câmpul de luptă.

„Cred că va complica în mod serios felul în care situația este văzută în interiorul țării. Este o pierdere serioasă. Pentru Rusia, aceste pierderi au un caracter sacru. Este o lovitură mare pentru imaginea lui Putin”, a transmis un om de afaceri din Moscova.

Retragerea din Herson a fost cea mai recentă pierdere dintr-un șir de „prăbușiri” militare pentru Putin, precum încercarea eșuată de a ocupa Kievul și înlăturarea forțelor ruse din Harkov, în septembrie.

Mobilizare parțială în Rusia

Pierderile teritoriale din Harkov l-au determinat pe Putin să declare o mobilizare parțială, ceea ce a dus la plecarea din Rusia a sute de mii de bărbați care urmau să fie trimiși alături de trupele ruse din Ucraina.

Însă numeroasele eșecuri militare sunt evidente pentru miliardarii și oficialii de stat din Moscova. La fel de clare sunt și dificultățile politice create de anexările lui Putin, o încălcare a dreptului internațional.

Pe fondul retragerilor militare, a mobilizării greșite, a adâncirii dificultăților economice și creșterii victimelor, Moscova semnalează din ce în ce mai mult disponibilitatea pentru discuții cu Ucraina. Dar negocierile sunt puțin probabile atât timp cât Putin se agață de poziția sa conform căreia Kievul trebuie să accepte confiscări ilegale de teritoriu.

Putin nu a fost implicat în dialogul robotic de miercuri dintre Serghei Șoigu, ministrul rus al Apărării, și col. gen. Serghei Surovikin, comandant al armatei din Ucraina, de la televiziunea rusă de stat. Ei au discutat despre decizia de abandonare a Hersonului „pentru salvarea vieților”.

În timp ce Șoigu aproba capitularea, Putin vizita centrul federal pentru neuro-tehnologii, la împlinirea a 75 de ani de existență a Agenției Federale Medical-Biologice. A fost neclar dacă președintele rus a fost complet deconectat de această decizie sau dacă a fost ceva intenționat.

Un fost consilier de la Kremlin, Serghei Markov, a vorbit într-un interviu despre retragerea din Herson drept „cea mai mare înfrângere geopolitică a Rusiei de la prăbușirea URSS”.

„Este o lovitură uriașă pentru starea de spirit a populației. Este o lovitură uriașă pentru armată – pentru spiritul lor de luptă. Este o lovitură pentru respectul președintelui Putin și pentru optimism”, a spus acesta.

Putin rămâne, însă, protejat de grupul său de lideri militari și de securitate.

Analistul politic Andrei Kolesnikov, de la Carnegie Endowment for International Peace, a comparat recent comportamentul paranoic și mai retras al președintelui Putin cu cel al lui Stalin din ultimii săi ani, în care „toate deciziile erau luate de o singură persoană”. Acesta mai spune că mulți ruși sunt convinși de explicația retragerii din Herson, aceea de a salva vieți.

Un oficial de stat rus a spus că decizia de a preda Hersonul „înseamnă că există încă o gândire rațională în comandă. Dacă președintele face parte din asta, atunci există speranță”. Oficialul spune că nu crede că Putin va accepta condițiile Ucrainei de a retrage complet forțele ruse pentru că aceasta ar fi o „lovitură politică masivă” căreia s-ar putea să nu-i supraviețuiască.