Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Analiză Deutsche Welle. Ucraina: Indignare…

Analiză Deutsche Welle. Ucraina: Indignare mondială față de atrocitățile din Bucha

Foto: DW

Ucraina și Vestul au acuzat Rusia de crime de război după descoperirea a sute de civili morți în apropiere de Kiev. Președintele ucrainean Volodimir Zelensky o invită pe Angela Merkel la fața locului. Duminică, 3 aprilie, Parchetul ucrainean a anunțat că trupurile neînsuflețite a peste 400 de civili au fost descoperite la Bucha, în zona metropolitană a capitalei ucrainene, după retragerea trupelor rusești, se arată într-o analiză Deutsche Welle.

Oficialitățile de la Kiev au transmis că, în vederea clarificării crimelor, se va purcede la autopsierea cadavrelor. 

Cancelarul german Olaf Scholz a condamnat „crimele comise de forțele armate rusești” în suburbia Bucha din Kiev, vorbind la rândul său despre crime de război. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski nu a ezitat să spună că atrocitățile de la Bucha reprezintă un genocid.  

Biroul ONU pentru Drepturile Omului a transmis că nu poate face deocamdată niciun comentariu cu privire la cauze și circumstanțe. „Însă ceea ce știm până acum ridică întrebări serioase și îngrijorări cu privire la posibile crime de război și încălcări grave ale dreptului umanitar internațional”, a transmis instituția cu sediul la Geneva. 

Bucha, Ucraina

Secretarul general al ONU, António Guterres, a reacționat ”profund șocat” la ”imaginile cu civilii uciși în Bucha” și a cerut o ”anchetă independentă”. Este „esențial” ca responsabilii să fie trași la răspundere în urma unei anchete independente, a declarat Guterres, potrivit purtătorului său de cuvânt.

Rusia neagă orice responsabilitate și dorește să convoace luni o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU în legătură cu acuzațiile de crime de război din Bucha, a transmis reprezentantul Rusiei la ONU, Dmitri Polanski, pe platforma Telegram.

În cadrul reuniunii se va discuta despre „provocările radicalilor ucraineni”, a subliniat acesta. Kremlinul acuză Kievul că imaginile cu civilii din Bucha sunt ”puse în scenă” și neagă că soldații ruși s-ar fi dedat la asemenea crime. Ambasada Rusiei la Berlin vorbește textual despre o „punere în scenă a regimului de la Kiev pentru presa occidentală”.

Zelenski, invitație pentru Merkel
 
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a invitat-o pe fosta cancelară germană Angela Merkel să se deplaseze în orașul Bucha alături de fostul președinte francez Nicolas Sarkozy, pentru a-și face o imagine despre politica lor față de Rusia, a declarat Zelenski într-un mesaj video duminică seara. 

În 2008, a spus el, țările NATO, inclusiv Germania, au oferit perspectiva de a admite Ucraina în Alianță, dar au dat înapoi din respect față de Rusia. Amintim că Angela Merkel a condus Germania între 2005 și 2021.

Noi sancțiuni

Situaţia la Bucha

Cancelarul german Olaf Scholz a anunțat noi sancțiuni în urma descoperirii civililor morți la Bucha. „Vom decide în următoarele zile asupra altor măsuri în cercul de aliați”, spune el. „Putin și susținătorii săi vor simți consecințele”. Germania va continua să aprovizioneze Ucraina cu arme pentru ca aceasta să se poată apăra împotriva Rusiei, a mai spus cancelarul. 

Deși nu este clar ce noi sancțiuni ar putea fi impuse, în Germania se discută din nou problema aprovizionării cu energie din Rusia. 

Chiar dacă susține o înăsprire rapidă a măsurilor punitive contra Federației Ruse, ministrul federal al Economiei, Robert Habeck, continuă să respingă o interdicție de import la gazul și petrolul din această țară. „Urmărim o strategie de a deveni independenți de gazul, cărbunele și petrolul rusesc, dar nu imediat”, a spus Habeck, politician ecologist, duminică seară într-o emisiune de televiziune. 

Victime civile la Bucha

Anterior, ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht, arătase că, după evenimentele de la Bucha, problema aprovizionării cu energie va trebui să facă obiectul unor ”discuții suplimentare”. De asemenea, miniștrii UE trebuie să discute despre o eventuală oprire a livrărilor de gaze, a sugerat politiciana social-democrată. 

De la începutul războiului rusesc de agresiune împotriva Ucrainei, în Germania persoane din ambele țări au devenit victime ale unor agresiuni având la bază războiul. Dintre cele 308 infracțiuni antirusești, 15 au fost acte de violență, după cum a declarat ministrul federal de interne Nancy Faeser pentru „Neue Osnabrücker Zeitung”.

Potrivit acesteia, ucrainenii sunt și ei tot mai des victime ale unor atacuri. Astfel, poliția germană a înregistrat 109 infracțiuni împotriva unor oameni de origine ucraineană, dintre care 13 violente. Potrivit raportului, spectrul variază de la daune materiale la insulte și amenințări cu vătămări corporale.