Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Analiză Deutsche Welle: „Occidentul nu…

Analiză Deutsche Welle: „Occidentul nu trebuie să cedeze amenințării nucleare a lui Putin”

Sursa: Kirill Kudryavtsev/AFP/Getty Images

Având în vedere succesele militare ale Ucrainei și proviziile sale de arme occidentale, unii experți avertizează că Rusia va mai avea în curând o singură opțiune: bomba atomică. Aceasta este o narațiune falsă și periculoasă”, susține jurnalistul Joscha Weber de la Deutsche Welle.

Editorialistul de la publicația germană, accentuează asupra panicii care a fost creată pe arena mondială în ultimele zile de război. „Frica ne paralizează. Frica ne slăbește. Frica ne împiedică să privim lucrurile clar. Și nu este nimic de care să ne fie mai frică decât un război nuclear, pe care președintele rus Vladimir Putin îl amenință încă o dată. Pentru că asta ar putea însemna ruina noastră, apocalipsa – sfârșitul”, spune Weber.

Această teamă cu privire la existența planetei și a umanității, menționează Joscha Weber, poate fi exprimată în cifre. „Conform sondajelor recente, 58% din populația SUA se teme că Rusia se îndreaptă spre război nuclear, la fel ca 49% dintre oamenii care trăiesc în Germania”.

Cu toate acestea, menționează jurnalistul, panica și frica este exact ceea ce își dorește Putin. „Frica este exact ceea ce Putin vrea să genereze cu războiul său hibrid care combină armele militare, controlul resurselor energetice și dezinformarea. Deși este justificat să fii îngrijorat de o catastrofă nucleară, este, de asemenea, important să-ți păstrezi calmul și rațiunea. Procedând astfel, ne vom aminti că Putin a amenințat că va folosi arme nucleare încă de la începutul războiului – dar încă nu a luat măsuri pentru mobilizarea forțelor nucleare”, spune Weber.

Mai mult, o putere nucleară marginalizată nu va apăsa neapărat butonul roșu. Nici Uniunea Sovietică, nici SUA nu au făcut acest lucru în timpul operațiunilor lor rușinoase din Afganistan și, respectiv, Vietnam”, continuă jurnalistul de la Deutsche Welle.

Joshua Weber de la publicația germană, susține că un agresor nuclear este automat unul înfrânt. „Ulterior, nu va mai putea face nimic cu un teritoriu contaminat și nici nu va mai avea aliați. În acest caz, China, India și alte state s-ar îndepărta de Rusia, lucru care se pare că deja începe să se întâmple. Pe plan intern, o astfel de lovitură împotriva națiunii frate pe care Rusia ar trebui să o elibereze ar costa probabil președintele legitimitatea și sprijinul poporului, care și așa este rea”.

Editorialistul vine cu un îndemn final către cititori. „Deci, nu vă temeți niciodată. Putin însuși are prea multe de pierdut”.