Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Ambasadorul României despre donația celor…

Ambasadorul României despre donația celor 100 de mii de teste antigen Covid-19 pentru R. Moldova. „Acest gest vine să substanțieze caracterul special al relațiilor dintre România și R. Moldova fundamentate pe comunitatea de limbă, cultură și istorie”.

Daniel Ioniță, ambasadorul României în R. Moldova, a participat vineri, 3 septembrie 2021, la ceremonia oficială de înmânare a unui lot de 100.000 de teste rapide antigen COVID-19 donate de România R. Moldova ca asistență umanitară internațională, anunță Ambasada României de la Chișinău, printr-un comunicat de presă.

Ceremonia specială de înmânare a donației a fost organizată la sediul Agenției Naționale de Sănătate Publică din Chișinău și a fost posibilă în baza Hotărârii din 26 august 2021 a Comitetului Naţional pentru Situații de Urgență al României.

Ambasadorul Daniel Ioniță a subliniat cu acest prilej istoricul relațiilor moldo-române.

Donația de astăzi este un nou prilej de bucurie pentru că iarăși asistăm la un gest de maximă generozitate și solidaritate pe care Guvernul României îl face pentru cetățenii Republicii Moldova. Totodată, ea reprezintă onorarea unor promisiuni făcute de ministrul român al afacerilor externe, Bogdan Aurescu, cu ocazia vizitei de lucru efectuate la Chișinău în luna iulie 2021.

Acest gest capătă valențe profunde având în vedere că este făcut în apropierea unor date importante care marchează aniversarea a 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între țările noastre și 30 de ani de la proclamarea independenței Republicii Moldova. În același timp vine să substanțieze caracterul special al relațiilor dintre România și Republica Moldova fundamentate pe comunitatea de limbă, cultură și istorie.

În același timp, donația României de teste rapide antigen COVID-19 vine să satisfacă o necesitate stringentă a cetățenilor Republicii Moldova în condițiile în care asistăm la un nou val de creștere a infectărilor de COVID-19 atât în Republica Moldova, precum și în întreaga lume.

Aceste evoluții negative vin să confirme încă o dată necesitatea vaccinării populației pentru a se atinge un nivel ridicat de imunizare care să ne permită să revenim la un regim normal de viață”, se menționează în mesajul ambasadorului.

Ambasada României menționează că ajungerea donației la Chișinău a fost posibilă prin efortul logistic și financiar al IGSU România. Totodată, instituția precizează că cele 100.000 de teste rapide antigen donate se adaugă celor 506.220 de doze de vaccin anticovid donate până acum de România tuturor cetățenilor R. Moldova indiferent de regiune, etnie, limbă vorbită sau afiliere politică, în cadrul sprijinului necondiționat pentru combaterea pandemiei de coronavirus.

Ambasadorul României în R. Moldova, Daniel Ioniță, și ministra Sănătății, Ala Nemerenco, au participat vineri, 3 septembrie, la ceremonia de înmânare a donației de 100 mii de teste rapide antigen COVID-19 din partea României.