Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Ambasada SUA la Kiev îndeamnă…

Ambasada SUA la Kiev îndeamnă cetățenii americani „să părăsească imediat Ucraina”, în contextul informațiilor cu privire la posibilitatea intensificării ostilităților

Ambasada SUA la Kiev îndeamnă cetățenii americani aflați încă în Ucraina să părăsească imediat țara, în contextul informațiilor oferite de Departamentul de Stat al SUA, cu privire la posibilitatea intensificării ostilităților din partea Rusiei, în următoarele zile.

„Departamentul de Stat al SUA are informații că, în zilele următoare, Rusia își va intensifica eforturile pentru a lansa lovituri împotriva infrastructurii civile și guvernamentale a Ucrainei. Atacurile rusești în Ucraina reprezintă o amenințare continuă pentru civili și infrastructura civilă. Ambasada SUA îndeamnă cetățenii americani să părăsească imediat Ucraina, folosind transportul terestru, dacă acesta este sigur”, se arată în comunicatul Departamentului de Stat al SUA.

Totodată, Departamentul de Stat al SUA recomandă cetățenilor americani, care rămân pe teritoriul Ucrainei, să respecte următoare instrucțiuni:

  • Dacă auziți o explozie puternică sau sirenele, căutați imediat un adăpost.
  • Dacă vă aflați într-o casă sau clădire, mergeți la cel mai jos nivel al structurii cu cei mai puțini pereți exteriori și geamuri, închideți toate ușile și așezați-vă lângă un perete interior, departe de ferestre.
  • Dacă sunteți în aer liber, căutați imediat adăpost într-o construcție sigură; dacă acest lucru nu este posibil, culcați-vă și acoperiți-vă capul cu mâinile.
  • Fiți conștienți de faptul că, chiar dacă o rachetă sau o dronă este interceptată, căderea resturilor prezintă un risc semnificativ.
  • După atac, rămâneți departe de orice resturi și urmați instrucțiunile oficiale de la principalele instituții de știri.

Situația privind securitatea în toată Ucraina este extrem de instabilă și condițiile s-ar putea înrăutăți fără avertisment. Astfel, potrivit Departamentului de Stat al SUA, cetățenii americani trebuie să rămână vigilenți și să ia măsurile adecvate pentru a-și crește gradul de siguranță.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, în primele ore ale zilei de 24 februarie. Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.

Potrivit ONU, în cele aproape șase lunii ale atacului armat a Federației Rusă în Ucraina au fost înregistrate 13 477 de victime civile, dintre care 5 587 de morți și 7 890 de răniți.

LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 181