Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   „Alinare pentru lume” în timp…

„Alinare pentru lume” în timp ce Razoni, prima nava ucraineană de cereale pleacă din Odesa spre Liban: „Ucraina cu partenerii săi fac încă un pas pentru a preveni foamea în lume” – presa internațională

Prima navă de cereale ucraineană a plecat luni spre Liban. Turcia spune că vor urma mai multe nave care vor pleca din portul din Odesa, transmite Reuters.

O navă care transporta cereale a părăsit luni portul ucrainean Odesa îndreptându-se către Liban, în baza unui acord de trecere în siguranță, au declarat oficialii ucraineni și turci, fiind prima plecare de la invazia rusă care a blocat transportul prin Marea Neagră în urmă cu cinci luni.

Ministrul de externe al Ucrainei a numit acțiunea „o zi de alinare pentru lume”, în special pentru țările amenințate de penuria de alimente și foamete din cauza transporturilor întrerupte.

Navigarea a fost posibilă după ce Turcia și Națiunile Unite au intermediat luna trecută un acord de export de cereale și îngrășăminte între Rusia și Ucraina – o descoperire diplomatică rară într-un conflict care continuă fără nicio soluție în vedere.

„Primul vas cu cereale de la agresiunea rusă a părăsit portul”, a declarat ministrul Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov.

Astăzi, Ucraina, împreună cu partenerii săi, face încă un pas pentru a preveni foamea în lume”.

Nava Razoni, sub pavilion Sierra Leone, se va îndrepta spre Liban după ce va tranzita prin strâmtoarea Bosfor.

Invazia Ucrainei de către Rusia pe 24 februarie a dus la o criză alimentară și energetică la nivel mondial, iar Națiunile Unite a avertizat asupra riscului de foamete multiple în acest an.

Rusia și Ucraina reprezintă aproape o treime din exporturile globale de grâu. Dar sancțiunile occidentale împotriva Rusiei și luptele de-a lungul coastei de est a Ucrainei au împiedicat navele cu cereale să părăsească în siguranță porturile.

Acordul urmărește să permită trecerea în siguranță a transporturilor de cereale în și din Odesa, Chornomorsk și Pivdennyi.

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declara pe Twitter: „Ziua – alinare a lumii, în special pentru prietenii noștri din Orientul Mijlociu, Asia și Africa, când prima încărcătură cu cereale ucrainene părăsește Odesa după luni de blocare rusești”.

Moscova a negat responsabilitatea pentru criza alimentară, dând vina pe sancțiunile occidentale pentru încetinirea exporturilor și pe Ucraina pentru minarea abordărilor către porturile sale. Kremlinul a calificat plecarea Razoni ca o știre „foarte pozitivă”.

Ministrul turc al Apărării Hulusi Akar a declarat că nava va ancora în largul Istanbulului marți după-amiază și va fi inspectată de o echipă comună formată din reprezentanți ai Rusiei, Ucrainei, Națiunilor Unite și Turciei.

„Apoi va continua atâta timp cât nu vor apărea probleme”, a spus Akar.

Oficialii prezidențiali ucraineni au spus că 17 nave sunt andocate în porturile Mării Negre, cu aproape 600.000 de tone de marfă, în mare parte cereale. Vor urma mai multe nave, a spus Kubrakov.

Un inginer junior de pe vas, Abdullah Jendi, a spus că întregul echipaj era bucuros să se mute după șederea lor prelungită la Odesa. Nu și-a văzut familia de mai mult de un an, a spus Jendi, care este sirian.

„Este un sentiment de nedescris să mă întorc în țara mea natală după ce am suferit din cauza asediului și a pericolelor cu care ne confruntam din cauza bombardamentelor. Marea frică e știind că în orice moment ni se poate întâmpla ceva din cauza atacurilor aeriene”, a declarat el pentru Reuters.