Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Alexei Navalny: „În loc să…

Alexei Navalny: „În loc să îi ignore aiurelile, SUA acceptă agenda lui Putin şi se grăbeşte să organizeze întâlniri”

Disidentul rus Aleksei Navalny, aflat în închisoare, a avertizat Occidentul să nu îi facă nicio concesie preşedintelui rus Vladimir Putin în contextul tensiunilor legate de Ucraina.

Occidentul cade mereu în capcanele preşedintelui Rusiei, a scris cel mai cunoscut opozant al acestuia în mai multe scrisori trimise din lagăr revistei Time. Sub titlul „Omul de care se teme Puțin”, publicaţia trimite chiar de pe coperta ultimului număr la articolul bazat pe corespondenţa respectivă, relatează agenția dpa, citată de Digi.

„În loc să îi ignore aiurelile, SUA acceptă agenda lui Putin şi se grăbeşte să organizeze întâlniri. Ca un şcolar speriat care este intimidat de unul dintr-o clasă mai mare”, a scris Navalny.

SUA şi NATO acuză Rusia că se pregăteşte de câteva luni să atace Ucraina, ceea ce Moscova dezminte. Deja au avut loc mai multe reuniuni la nivel înalt referitoare la pretenţiile părţii ruse de a primi garanţii de securitate, reaminteşte dpa.

După părerea lui Navalny, liderul de la Kremlin se teme mai puţin de apropierea NATO de frontierele Rusiei decât de pierderea puterii.

„Pentru a consolida ţara şi elitele, Putin are nevoie de toate aceste măsuri extreme, de toate aceste războaie – reale, virtuale, hibride sau doar confruntări la limita războiului, aşa cum vedem acum”, a scris disidentul.

Navalny a sugerat că legarea sancţiunilor occidentale de invadarea Ucrainei face parte din strategia lui Putin de evitare a sancţiunilor personale şi că SUA ar trebui să facă presiuni asupra preşedintelui rus din afară, iar susţinătorii săi (ai lui Navalny – n.r.) să facă acelaşi lucru din interior, ceea ce ar putea diviza elitele din jurul Kremlinului.

Aleksei Navalny este închis într-un lagăr penitenciar din Pokrov, la aproximativ 100 de km de Moscova. El a fost arestat anul trecut chiar de pe aeroport când s-a întors în Rusia după ce fusese tratat în Germania pentru otrăvirea cu agent neurotoxic Noviciok.