Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Alertă în sudul Europei din…

Alertă în sudul Europei din cauza poluării. Maşinile diesel, interzise temporar în marile oraşe din Italia

Mai multe oraşe din sudul Europei se confruntă cu un nivel ridicate al smogului cauzat de o perioadă cu vreme uscată şi caldă, precum şi de un vânt slab. O interzicere temporară a maşinilor diesel a fost anunţată în marile oraşe din Italia, inclusiv în Roma, un efort de a reduce poluarea, relatează BBC.

Cel puţin 9 din cele 13 districte din Roma monitorizează prezenţa unui tip special de praf, cunoscut sub numele de PM10, care s-a aflat la niveluri record, cu mult peste limita legală, transmite presa din peninsulă.

Maşinile diesel, dubele şi motocicletele au fost interzise în oraş în perioadele de vârf, în timp ce alte vehicule cu capacitate mare de poluare au fost interzise complet. Restricţiile, care vor rămâne în vigoare pe parcursul următoarelor trei zile vor afecta în jur de un milion de şoferi.

Între timp, proteste au fost declanşate în mai multe oraşe din Bosnia şi Herţegovina. Miercuri sute de persoane au ieşit pe străzi, cu măşti respiratorii, în oraşul industrial Tuzla pentru a cere măsuri urgente pentru îmbunătăţirea calităţii aerului.

În Sarajevo, membrii guvernului au avut o reuniune de urgenţă pentru a discuta măsuri contra poluării. A fost anunţat un episod de alarmă pentru weekend când vor intra în vigoare restricţii pentru a limita numărul de maşini pe străzi.

Sarajevo este unul dintre oraşele cu o poluare record în ultimele zile, alături de capitalele din Serbia, Kosovo şi Macedonia. Sârbii au fost avertizaţi de autorităţi să nu iasă din case şi să evite activităţile fizice mai ales dacă suferă de astm. Premierul Ana Brnabic a dat vina pe modalităţile de încălzire a locuinţelor şi pe maşinile diesel pentru nivelul ridicat de poluare.