Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Alegeri în SUA: Republicanii au…

Alegeri în SUA: Republicanii au câștigat controlul asupra Camerei Reprezentanților. Mesajul lui Joe Biden

Republicanii au obținut cele 218 locuri de care aveau nevoie pentru a deține majoritatea în Camera Reprezentanților, arată noile estimări ale televiziunilor americane, citate de Reuters. Victoria este una la limită, sub așteptările partidului, însă suficientă pentru a bloca inițiativele legislative ale președintelui Joe Biden, în următorii doi ani.

Actualul lider al reprezentanților republicani, Kevin McCarthy, va avea o misiune dificilă de a-i uni pe toți aleșii republicani pentru voturi critice, precum finanțarea guvernului și a armatei. Partidul este divizat pe teme precum candidatura lui Donald Trump pentru un nou mandat de președinte, având în vedere că unii republicani îl consideră vinovat pentru rezultatele sub așteptări din alegerile parțiale, subliniază Reuters.

„Americanii sunt gata pentru o nouă direcție, iar republicanii din Camera Reprezentanților sunt gata să livreze”, a scris Kevin McCarthy, pe Twitter.

Înfrângerea democraților în Camera Reprezentanților va pune obstacole în calea lui Joe Biden care va trebui să caute voturi ale republicanilor pentru a-și trece prin Camera Reprezentanților principalele priorități legislative, mai scrie sursa citată.

Liderul de la Casa Albă l-a felicitat miercuri pe McCarthy și i-a transmis un apel la colaborare. „Poporul american vrea ca noi să realizăm lucruri pentru ei”, a spus Biden.

Noul președinte al Camerei Reprezentanților va fi ales în ianuarie, McCarthy având șanse uriașe de a fi ales de republicani.

La alegerile de la mijlocul mandatului, care au avut loc pe 8 noiembrie, republicanii se așteptau să beneficieze de popularitatea scăzută a președintelui Joe Biden, de climatul economic complicat și de faptul că partidul președintelui se confruntă de obicei cu o scădere în sondaje în prima jumătate a unei noi administrații.

Cu toate acestea, „valul republican” anticipat înainte de alegeri nu s-a materializat, iar democrații au păstrat Senatul și au minimalizat pierderile din Camera Reprezentaților unde, totuși, au pierdut majoritatea.

În Senat, democrații dețin o majoritate de 50 la 49, iar ultimul mandat de senator va fi decis pe 6 decembrie când are loc turul al doilea al alegerilor din Georgia.